Διεθνή

Ρήξη στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

Ρήξη στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για την επόμενη ημέρα στη Γάζα
Για ακόμη μία φορά ο Γιόαβ Γκάλαντ γίνεται το «μαύρο πρόβατο» στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου: Τα σχόλια του για την επόμενη ημέρα στη Γάζα είναι η κορυφή στο παγόβουνο της αυξανόμενης απογοήτευσης της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ να προκαλεί ανοιχτά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρουσιάσει τα σχέδιά του για την «επόμενη ημέρα» του πολέμου στη Γάζα, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει «καμία λύση» που θα περιλαμβάνει ισραηλινή στρατιωτική ή πολιτική διακυβέρνηση στην Παλαιστίνη.

Τα σχόλια του Γκαλάντ - που υποστηρίχθηκαν αμέσως από τον συνάδελφό του υπουργό Μπένι Γκαντζ - οδήγησαν σε δημόσια διαμάχη την ισραηλική κυβέρνηση εν μέσω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Γάζα, εγείροντας ανησυχίες για το μέλλον του στον συνασπισμό .

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η «απόλυση» του από τον Νετανιάχου προκάλεσε μαζικές διαμαρτυρίες, πολιτική κρίση και τελικά αναδίπλωση από τον πρωθυπουργό.

Τα σχόλια του Γκαλάντ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου, αλλά και του ακροδεξιού υπουργού εθνικής ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος ζητά την άμεση αντικατάστασή του.

«Ο υπουργός Άμυνας λέει την αλήθεια», ανέφερε από την πλευρά του ο Γκαντζ. «Είναι ευθύνη της ηγεσίας να κάνει το σωστό για τη χώρα, με κάθε κόστος», υποστήριξε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο Τελ Αβίβ, ο Γκαλάντ υποστήριξε πως έχει ζήτησε να βρεθεί ένα εναλλακτικό διοικητικό όργανο αντί της Χαμάς - χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Οι δηλώσεις του έρχονται έπειτα από μήνες έντασης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και πρόσφατες αναφορές στα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι ανώτεροι αξιωματικοί ανησυχούν πως η έλλειψη εναλλακτικής λύσης στη Χαμάς αναγκάζει τις IDF να επιστρέψουν και να πολεμήσουν σε περιοχές όπου ισχυρίζονταν πως η Χαμάς είχε ήδη ηττηθεί, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Γάζας, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες αυτή την εβδομάδα.

«Ήδη από τις 7 Οκτωβρίου ο στρατός είχε τονίσει πως ήταν απαραίτητο να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας εναλλακτικής λύσης στη Χαμάς [...] Το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι μια πολιτική απόφαση. Η επόμενη μέρα στη Γάζα θα έρθει μόνο μέσα από τους φορείς που θα αντικαταστήσουν τη Χαμάς. Αυτό είναι πρωτίστως το συμφέρον του Ισραήλ».

Ο Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός «δεν τέθηκε προς συζήτηση και, ακόμη χειρότερα, δεν δόθηκε καμία εναλλακτική».

«Ένα στρατιωτικό-πολιτικό καθεστώς στη Γάζα είναι μια κακή και επικίνδυνη εναλλακτική λύση για το κράτος του Ισραήλ», τόνισε.

«Δεν θα συμφωνήσω στην επιβολή στρατιωτικής διακυβέρνησης στη Γάζα», είπε, προσθέτοντας πως «ένα πολιτικό-στρατιωτικό καθεστώς στη Γάζα θα έρθει σε βάρος άλλων πεδίων. Θα το πληρώσουμε με αίμα και θύματα, ενώ και θα έχει βαρύ οικονομικό κόστος".