Διεθνή

ΤΙΜΕ: Η Google συνεργάζεται με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ - Στο «φως» το συμβόλαιο

ΤΙΜΕ: Η Google συνεργάζεται με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ - Στο «φως» το συμβόλαιο Φωτογραφία: IDF
Πελάτης του Google Cloud είναι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, αποκαλύπτει το TIME.

Η Google παρέχει υπηρεσίες cloud στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και μάλιστα ο κολοσσός της τεχνολογίας διαπραγματεύτηκε την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας ενώ μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με συμβόλαιο που επικαλείται το ΤΙΜΕ.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έχει τη δική του «ζώνη προσγείωσης» στο Google Cloud, δηλαδή ένα ασφαλές σημείο εισόδου σε αυτό, που του επιτρέπει να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα, όπως και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, το υπουργείο ζήτησε συμβουλευτική βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Cloud, σύμφωνα με προσχέδιο συμβολαίου που φέρει την ημερομηνία 27 Μαρτίου 2024.

Πάνω από 1 δισ. χρέωσε η Google το Ισραήλ|

Το συμβόλαιο δείχνει ότι η Google χρέωσε πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για τη συμβουλευτική υπηρεσία. Η εκδοχή του συμβολαίου που είδε το TIME δεν είχε υπογραφεί από την εταιρεία ή το υπουργείο.

Όμως, σχόλιο στο έγγραφο που έγινε στις 27 Μαρτίου από εργαζόμενο της Google αναφέρει ότι οι υπογραφές «θα ολοκληρωθούν εκτός σύνδεσης, καθώς είναι μία συμφωνία Ισραήλ/ Nimbus». Επίσης, η Google έκανε στο υπουργείο έκπτωση 15% από την αρχική χρέωση για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Nimbus, αναφέρει το έγγραφο.

Τι είναι το πρότζεκτ Nimbus

Το πρότζεκτ Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων για cloud και τεχνητή νοημοσύνη, ανάμεσα στην ισραηλινή κυβέρνηση και δύο τεχνολογικούς κολοσσούς, την Google και την Amazon.

Σύμφωνα με προγενέστερα δημοσιεύματα των ισραηλινών ΜΜΕ, υπό αυτό το πρότζεκτ η Google και η Amazon δεν μπορούν να εμποδίσουν συγκεκριμένους κλάδους του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους. Όμως, αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο «φως» ένα συμβόλαιο το οποίο δείχνει ότι το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας είναι πελάτης του Google Cloud.

Πρόσφατα η Google ανέφερε ότι η συνεργασία αφορά σε μεγάλο βαθμό μη στρατιωτικούς σκοπούς. «Έχουμε υπάρξει πολύ σαφείς ότι το συμβόλαιο Nimbus αφορά εργασίες που εκτελούνται στην πλατφόρμα μας από τα ισραηλινά υπουργεία όπως τα Οικονομικών, Υγείας, Μεταφορών και Παιδείας», δήλωσε εκπρόσωπος της Google, μιλώντας στο TIME στις αρχές Απριλίου.

«Η δουλειά μας δεν απευθύνεται σε άκρως ευαίσθητες ή απόρρητες στρατιωτικές εργασίες που σχετίζονται με όπλα ή υπηρεσίες πληροφοριών», συμπλήρωσε.

Η αποκάλυψη για τη συνεργασία του υπουργείου Άμυνας με τη Google έρχεται μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα των ισραηλινών ΜΜΕ ότι ο στρατός της χώρας χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να επιλέξει στόχους στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στη Γάζα.

Ένα τέτοιο σύστημα πιθανότατα θα απαιτούσε υποδομή cloud για να λειτουργήσει, σημειώνει το TIME. Το συμβόλαιο που είδε το περιοδικό δεν διευκρινίζει αν το υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί το Google Cloud και για στρατιωτικούς σκοπούς και ποιοι είναι αυτοί. Επίσης, σημειώνει το περιοδικό, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται για την επιλογή στόχων.

Όμως, εργαζόμενοι της Google που μίλησαν στο Μέσο ανέφεραν ότι η εταιρεία έχει ελάχιστη ικανότητα να παρακολουθεί τι κάνουν οι πελάτες της στο cloud, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κυρίαρχα κράτη.