Διεθνή

Δραματική καμπή στον «σκιώδη» πόλεμο Ιράν - Ισραήλ: Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη

Δραματική καμπή στον «σκιώδη» πόλεμο Ιράν - Ισραήλ: Πώς θα απαντήσει η Τεχεράνη Φωτογραφία: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή μετά την αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό: Η Τεχεράνη έχει «ορκιστεί» εκδίκηση και οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ θα έρθουν τις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

«Η επίθεση θα μπορούσε να έρθει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες και να στοχεύσει νότια ή βόρεια τμήματα του Ισραήλ», σημείωνε την Παρασκευή δημοσίευμα της Wall Street Journal, λίγες ώρες μετά την οδηγία των ΗΠΑ προς τους υπάλληλους της αμερικανικής κυβέρνησης «να σταματήσουν να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας».

«Απευθείας ιρανική επίθεση θα απαιτήσει προσήκουσα ισραηλινή ανταπόδοση εναντίον του Ιράν», διεμήνυε χθες στον Αμερικανό ομόλογό του ο Γιοάβ Γκάλαντ. «Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», ανέφερε από την πλευρά του ο Νετανιάχου.

Η επίθεση στη Δαμασκό - της οποίας την ευθύνη δεν αναγνώρισε επίσημα η ισραηλινή κυβέρνηση - αποτέλεσε την πλέον δραματική καμπή στον σκιώδη πόλεμο μεταξύ  Ισραήλ και Ιράν - που έχει λάβει τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μορφές, από κυβερνοεπιθέσεις έως αεροπορικές επιδρομές και δολοφονίες συγκεκριμένων στόχων.

Υπενθυμίζεται πως στην επίθεση στη Δαμασκό σκοτώθηκαν δύο στρατηγοί και άλλοι πέντε αξιωματούχοι της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης - μεταξύ των οποίων και ο Mohammad Zahedi, σημαντικού «συνδέσμου» για τις σχέσεις της Χεζμπολάχ, της συριακής κυβέρνησης, σιιτικών πολιτοφυλακών, καθώς και της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ που δραστηριοποιύνται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

«Θεωρούμε ότι η επίθεση αυτή παραβιάζει όλους τους διπλωματικούς κανόνες και τις διεθνείς συνθήκες. Ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός) Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τρελαθεί εντελώς λόγω των διαδοχικών αποτυχιών στη Γάζα αλλ΄α και της αδυναμίας του να επιτύχει τους σιωνιστικούς του στόχους», σχολίαζε μετά την επίθεση της 1ης Απριλίου ο Ιρανός ΥΠΕΞ Hossein Amir.

Ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ιράν;

Όπως διαβάζουμε στο Politico, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν εκφράζουν την εκτίμηση πως η Τεχεράνη σχεδιάζει τώρα μια μεγαλύτερη - από το συνηθισμένο - αεροπορική επίθεση στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες, η οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνει ένα μείγμα επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι - οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας - ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να είναι απολύτως βέβαιοι πως η Τεχεράνη θα καταφέρει να πλήξει το Ισραήλ με τρόπο που δεν θα «αναγκάσει» τις ΗΠΑ να απαντήσουν στρατιωτικά, καθώς κάθε επίθεση αυξάνει τον κίνδυνο μεγαλύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Αλλά το Ιράν δεν επιδιώκει να επεκτείνει περαιτέρω την περιφερειακή κρίση - ή τουλάχιστον αυτή την πεποίθηση δηλώνει πως έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν - γεγονός που «βαραίνει» τον σχεδιασμό της Τεχεράνης.

Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι το Ιράν «απειλεί να εξαπολύσει μια σημαντική επίθεση στο Ισραήλ».

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις απειλές από το Ιράν και τους συμμάχους του είναι ακλόνητη», επανέλαβε. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ».

iran

«Οι επιλογές του Ιράν για αντίποινα στο Ισραήλ μπορεί να είναι περιορισμένες σε έκταση και αριθμό», διαβάζουμε στο BBC - που επικαλείται, μεταξύ άλλων αναλυτών, τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του LSE Fawaz Gerges.

«Το Ιράν δεν είναι ικανό για μια μεγάλη αντιπαράθεση με το Ισραήλ, δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της οικονομικής και πολιτικής του κατάστασης», σημειώνει από την πλευρά του ο Ali Sadrzadeh, αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής. «Θα πρέπει, ωστόσο, να προβεί σε κάποια αντίποινα ακόμη και για εσωτερική κατανάλωση, αλλά και για να προστατεύσει τη φήμη του μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του».

Ο Fawan Gerges εκτίμησε, παράλληλα, πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Τεχεράνη να μην προβεί σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, παρά την ταπείνωση που υπέστη από την Τεχεράνη.

Αντίθετα, είναι πιθανό να προτιμήσει την τακτικής της «υπομονής», δίνοντας προτεραιότητα σε έναν πιο σημαντικό στόχο: την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

"[Το Ιράν] εμπλουτίζει ουράνιο, σημειώνει πρόοδο», τονίζει. «Το μεγάλο κατόρθωμα για το Ιράν δεν είναι στην πραγματικότητα να στείλει 50 βαλλιστικούς πυραύλους και να σκοτώσει 100 Ισραηλινούς, αλλά να δημιουργήσει το απόλυτο όπλο αποτροπής, όχι μόνο εναντίον των Ισραηλινών, αλλά και των Αμερικάνων».

Εστιάζοντας στο οπλοστάσιο της Τεχεράνης, το Telegraph σημειώνει πως το «δυνατό χαρτί» Ιράν είναι τα μοντέλα Fateh, Kheibar και Dezful, τα οποία έχουν εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων ή και περισσότερο. Το Ιράν παρουσίασε επίσης πρόσφατα ένα νέο μοντέλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεγάλου βεληνεκούς, το Mohajer 10 - το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ικανό να «γκρεμίσει» το Ισραήλ.

Μια εκτόξευση πυραύλου ή drone από το ιρανικό έδαφος θα δοκίμαζε τα όρια εμβέλειας του ιρανικού οπλοστασίου, καθώς η απόσταση από το νοτιοδυτικό Ιράν μέχρι το Ισραήλ είναι περίπου 1.700 χιλιόμετρα. Το Ισραήλ είναι θεωρητικά εντός της εμβέλειας της ιρανικής πυραυλικής ισχύος, καθώς οι πύραυλοι Kheibar υποτίθεται πως μπορούν να διανύσουν έως και 2.000 χιλιόμετρα.

Αναλυτές του ιρανικού καθεστώτος αντιμετωπίζουν, ωστόσο, με μεγάλο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν, καθώς θα ανέτρεπε την μακροχρόνια στρατηγική της Τεχεράνης που περιοριζόταν στην «τροφοδοσία» συγκρούσεων μέσω τρίτων ένοπλων οργανώσεων. Επισημαίνουν πάντως πως η ηγεσία του Ιράν θα δεχθεί πιέσεις να προβεί σε επίδειξη δύναμης προκειμένου να δώσει «μια απάντηση» στην επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού.