Ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε τον επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος να καταθέσει σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η ελληνική Ακτοφυλακή ανέτρεψε το σκάφος στην προσπάθεια της να το ρυμουλκήσει εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων - στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει έπειτα από την άρνηση του σώματος να διεξάγει εσωτερική έρευνα.
«Το γεγονός και μόνον του τραγικού θανάτου δεκάδων ανθρώπων και η ύπαρξη εκατοντάδων αγνοουμένων θα αρκούσε για να στηρίξει την ανάγκη πλήρους και άμεσης διερεύνησης της διοικητικής αντιμετώπισης του συγκεκριμένου περιστατικού πλοίου που βρισκόταν σε κίνδυνο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο η ανεξάρτητη αρχή.
Περίπου έναν χρόνο μετά το φονικό ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου οι επιζώντες αναμένουν ακόμη την απόδοση δικαιοσύνης. Ογδόντα δύο πτώματα είχαν ανασυρθεί μετά το ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023, με τις εκτιμήσεις που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ να κάνουν λόγο για 650 νεκρούς στα ανοικτά της Πύλου.
Παρά τις εξαιρετικά ανησυχητικές μαρτυρίες των επιβαινόντων για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του πλοίου και τις έντονες διεθνείς πιέσεις προς την Ελλάδα από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Frontex, η ακτοφυλακή αποφάσισε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για έρευνα.
Έλληνες αξιωματούχοι - οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Politico - αποκάλυψαν ότι ο Συνήγορος του Πολίτη κάλεσε περισσότερους από δώδεκα Έλληνες αξιωματούχους να καταθέσουν. Μεταξύ αυτών είναι και ο επικεφαλής της Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχος Γεώργιος Αλεξανδράκης, η θητεία του οποίου ανανεώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Φεβρουάριο.
«Οι επιχειρησιακές πρακτικές της ελληνικής ακτοφυλακής συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο, καθώς και με το ύψιστο ηθικό καθήκον της να σώζει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα», δήλωσε αξιωματούχος του λιμενικού σώματος, προσθέτοντας ότι έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από το 2015 μέχρι σήμερα. «Το Λιμενικό Σώμα απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες κάθε είδους», τόνισε.
Σε περίπτωση εικαζόμενων αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, συνέχισε, «ενεργοποιούνται μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες αρχές».
Οι επιζώντες επιμένουν από την πρώτη στιγμή πως η ελληνική ακτοφυλακή έδεσε το σκάφος και προσπάθησε να το τραβήξει, με αποτέλεσμα αυτό να ταλαντευτεί και εντέλει να ανατραπεί - κάτι που οι ελληνικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά.
Η Frontex πάλι έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν έλαβε καμία απάντηση από την Ελλάδα αφού προσφέρθηκε να στείλει αεροσκάφος για να παρακολουθήσει το υπερπλήρες σκάφος, ενώ οι ιταλικές Αρχές είχαν προειδοποιήσει για νεκρούς στο αλιευτικό λίγες ώρες πριν αυτό ανατραπεί.
Η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για «επαναπροωθήσεις» μεταναστών από διεθνείς οργανισμούς και πολυάριθμες ερευνητικές εκθέσεις διεθνών ΜΜΕ. Μόλις πριν λίγες ημέρες το BBC έκανε λόγο για 15 περιστατικά - μεταξύ Μαΐου 2020 και 2023 - που είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους.
Σε πέντε από τα περιστατικά, οι μετανάστες δήλωσαν ότι μέλη της ελληνικής ακτοφυλακής τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Σε κάποιες περιπτώσεις είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά τους κυνήγησαν, ενώ σε αρκετές άλλες οι μετανάστες δήλωσαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μηχανή, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωσαν ή φαίνεται ότι είχαν τρυπηθεί.