Οικονομία

Βροχή οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά και βρώμικο χρήμα

Βροχή οι καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά και βρώμικο χρήμα
Από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, οι 13.886 ήταν ανώνυμες και οι 2.357 επώνυμες.

Σε μια εποχή που η διαφάνεια και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Από τα τέλη Οκτωβρίου, η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική, συγκεντρώνοντας 16.243 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις, τελωνειακές παραβάσεις, διαφθορά και βρώμικο χρήμα.

Από τις καταγγελίες που υποβλήθηκαν, οι 13.886 ήταν ανώνυμες και οι 2.357 επώνυμες.

Οι περιπτώσεις διαφθοράς ελεγκτών και παραβιάσεων ακεραιότητας ανήλθαν σε 1.672 και ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά την πολύκροτη υπόθεση της Χαλκίδας.

Οι παραβάσεις στα τελωνεία έφτασαν τις 219, ενώ οι υπόλοιπες 14.352 αφορούσαν φορολογικές παραβάσεις.

Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής Appodixi, οι πολίτες συνέβαλαν ενεργά στον εντοπισμό πλαστών αποδείξεων και στη μη διαβίβαση των δεδομένων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ, με 169.993 καταγγελίες. Από αυτές, οι 77.534 ήταν επώνυμες και οι 92.459 ανώνυμες.

Η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών και η αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας αποδεικνύουν τη δέσμευση της κοινωνίας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Οι αρμόδιες αρχές συνεχίζουν να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τις καταγγελίες με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.