Life

Δισεκατομμυριούχος κληρονόμος του Hermès θέλει να υιοθετήσει και να αφήσει την περιουσία σε κηπουρό

Δισεκατομμυριούχος κληρονόμος του Hermès θέλει να υιοθετήσει και να αφήσει την περιουσία σε κηπουρό Φωτογραφία: facebook
Το 2011, ο Nicolas Puech, ο οποίος κατέχει το 5,7% των μετοχών του γαλλικού οίκου μόδας, υπέγραψε συμφωνία διαδοχής με το Ίδρυμα Ισοκράτης, αλλά τώρα σχεδιάζει να παραδώσει την κληρονομιά του στον πρώην κηπουρό και βοηθό του.

Το 1837, ο Γάλλος επιχειρηματίας Thierry Hermès ίδρυσε την εταιρεία που φέρει το επώνυμό του ως εργαστήριο ιπποσκευών και σέλας για τους Ευρωπαίους ευγενείς.

Λίγα λόγια για την... ιστορία 

Δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι, σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, η εταιρεία αυτή όχι μόνο θα εξακολουθούσε να στέκεται όρθια, αλλά θα γινόταν μια πολυτελής μάρκα μόδας που πουλάει τα προϊόντα της σε διεθνείς σταρ όπως η Μαντόνα, η Νικόλ Κίντμαν, η Τζούλιαν Μουρ και η Τζένιφερ Λόπεζ.

Η εταιρεία Hermès έχει ετήσια κέρδη 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (12.483.862.000 δολάρια) και αξίζει 202 δισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο- έχει φέρει ευημερία στις διαδοχικές γενιές της οικογένειας του ιδρυτή για δεκαετίες χωρίς να τραβάει την προσοχή. Μέχρι τώρα, δηλαδή. Ο Nicolas Puech, απόγονος πέμπτης γενιάς και πρώτος μέτοχος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι θέλει να υιοθετήσει τον κηπουρό του και να τον κάνει κληρονόμο της περιουσίας του.

Ανύπαντρος και άτεκνος, ο Puech, 80 ετών, αποσύρθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της θρυλικής μάρκας μόδας το 2014, αλλά εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο 5,7% στην εταιρεία.

Μάλιστα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η εταιρεία LVMH προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της εταιρείας, οπότε οι κληρονόμοι της ιδρυτικής οικογένειας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια εταιρεία χαρτοφυλακίου για να εμποδίσουν την εξαγορά.

Ο Puech ήταν ο μόνος που δεν συμμετείχε σε αυτήν- είναι επίσης ο μόνος που διατήρησε τις μετοχές του. Ως αποτέλεσμα, έχει μια περιουσία που εκτιμάται μεταξύ 9 και 10 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (μεταξύ 9,5 και 10,6 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 10.223.852.500 έως 11.407.137.000 δολάρια). Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Bilan, είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ελβετία, όπου σήμερα διαμένει στην πολυτελή έπαυλή του στο La Fouly, έναν δήμο 66 κατοίκων. Τώρα, ο Peuch σκοπεύει η περιουσία του να πάει στον "πρώην κηπουρό και βοηθό του", η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη- ωστόσο, σύμφωνα με την Tribune de Genève, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν 51χρονο άνδρα "από μια ταπεινή μαροκινή οικογένεια".

Η επιστολή υιοθεσίας 

Την 1η Δεκεμβρίου, τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι, δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας του και της ατεκνίας του, ο μεγιστάνας είχε στείλει επιστολή στον δικηγόρο του τον Οκτώβριο του 2022 για να βάλει σε τάξη την κληρονομική του κατάσταση. Στην επιστολή, ο Puech ζητούσε να πραγματοποιηθεί η υιοθεσία προκειμένου να αφήσει την περιουσία του στον κηπουρό του, ο οποίος είναι γνωστό ότι είναι παντρεμένος με μια Ισπανίδα και πατέρας δύο παιδιών. "Στην Ελβετία, η υιοθεσία ενός ενήλικα δεν είναι αδύνατη, αλλά είναι ασυνήθιστη", σημειώνει η Tribune de Genéve. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά αν επιτύχει ο δικαιούχος θα μπορούσε να κληρονομήσει "τουλάχιστον το ήμισυ" της περιουσίας του Peuch.

Παρόλα αυτά, η υιοθεσία δεν είναι το κύριο εμπόδιο στην εκπλήρωση των επιθυμιών του Puech. Ο ίδιος φέρεται να υπέγραψε συμφωνία διαδοχής το 2011 με το Ίδρυμα Ισοκράτης που εδρεύει στη Γενεύη για να τους δωρίσει την περιουσία του μετά το θάνατό του. Ωστόσο, σε ένα χειρόγραφο σημείωμα με ημερομηνία Φεβρουάριος 2023, το οποίο εξέτασε η ελβετική εφημερίδα, ο δισεκατομμυριούχος "άλλαξε πορεία" και εξήγησε ότι "προτίθεται να προβεί σε άλλες διαθήκες", χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους για την αλλαγή της γνώμης του.

Η ακύρωση συμφωνίας διαδοχής

Όταν επικοινώνησε με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, το ίδρυμα, το οποίο επικεντρώνεται στην προστασία και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου μέσω έργων για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, παραδέχθηκε ότι μόλις είχε μάθει για την επιθυμία του πρώην προέδρου του να ακυρώσει τη συμφωνία διαδοχής, αλλά δεν γνώριζε καμία εναλλακτική συμφωνία. Αφού έμαθε για τα νέα σχέδια του κληρονόμου της Hermès, σε συνέντευξή του σε ελβετικά μέσα ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος, Nicolas Borsinger, τα χαρακτήρισε "αιφνίδια και μονομερή ακύρωση μιας συμφωνίας διαδοχής, που έγινε με μια πράξη που πρέπει να θεωρηθεί άκυρη". Το ίδρυμα εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι "οι δραστηριότητές του για το δημόσιο καλό" "απειλούνται στη βιωσιμότητά τους" από περιστάσεις "που βρίσκονται εντελώς εκτός του ελέγχου του".

Εν τω μεταξύ, ο κηπουρός του Puech παραμένει σιωπηλός, ανώνυμος και όλο και πιο κοντά στο να γίνει πολυεκατομμυριούχος. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, θα είναι σε θέση να εισπράττει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ (43.048.200.000 δολάρια) ετησίως μόνο από μερίσματα.

Πηγή: english.elpais.com