Διεθνή

Λουκασένκο: Θέλουμε ειρήνη αλλά ετοιμαζόμαστε για πόλεμο

Λουκασένκο: Θέλουμε ειρήνη αλλά ετοιμαζόμαστε για πόλεμο Φωτογραφία: EPA/ BELARUSIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Με αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο προϊδεάζει για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει στο μέλλον.

«Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο και το λέω αυτό ανοιχτά» είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης του στο Γρόντνο στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Ο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Λευκορώσος πρόεδρος, διευκρίνισε ότι «Δεν χρειάζεται να απειλήσουμε κανέναν. Δεν θέλουμε κανένα ξένο έδαφος. Μην πιστεύετε κανέναν που λέει ότι θέλουμε να πολεμήσουμε». Κατά την τοποθέτηση θεμέλιου λίθου για ένα νοσοκομείο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του, βέβαια ο Λουκασέκνο μίλησε για τις ειρηνικές προθέσεις της χώρας του επισημαίνοντας πως παρόλα αυτά,  «Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο και το λέω αυτό ανοιχτά».

Σημείωσε ότι η Λευκορωσία εξοπλίζει τον στρατό της για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης και κατηγόρησε την Πολωνία και τη Λιθουανία, ότι προετοιμάζονται για πόλεμο αφού κατασκευάζουν, σύμφωνα με τον ίδιο, οχυρώσεις και αγοράζουν επιθετικά όπλα.

Έσπευσε ωστόσο, να διαβεβαιώσει τους κατοίκους του Γκρόντνο, το οποίο ήταν πολωνικό έδαφος μεταξύ των πολέμων, ότι ανήκουν στην Λευκορωσία και «δεν θα σας παραδώσουμε σε κανέναν».

Τη ίδια ώρα, στο αντίθετο άκρο της Λευκορωσίας, στα σύνορα με τη Ρωσία και την Ουκρανία, στο Γκομέλ, η Λευκορωσική Εθνοφρουρά ξεκίνησε τριήμερη άσκηση, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, όπου θα γίνει στρατολόγηση εθελοντών για την άμυνα σε περιόδους πολέμου.