Ελλάδα

Μαγνησία: Ξηρασία, διακοπές ρεύματος και μη χλωρίωση πίσω από τη σαλμονέλα στο νερό

Μαγνησία: Ξηρασία, διακοπές ρεύματος και μη χλωρίωση πίσω από τη σαλμονέλα στο νερό Φωτογραφία: intime
121 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία - Δεν είχε γίνει χλωρίωση του νερού στο οποίο εντοπίστηκε σαλμονέλα.

Τρεις παράγοντες φέρεται να ευθύνονται για τη σαλμονέλα που εντοπίστηκε στο νερό στη σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου περιφέρεις και ΕΟΔΥ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έδωσαν αναυτικά στοιχεία για το μολυσμένο νερό σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο.

Ο κ. Χατζηχριστοδουλου είπε ότι ταυτοποιήθηκε η σαλμονέλα στο νερό και τα κλινικά δείγματα, προσθέτοντας ότι η σαλμονέλα εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις, η δεύτερη είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο, με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, όπως υπήρχε τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν έγινε χλωρίωση στη δεξαμενή.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Ολοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα γίνονται ενέργειες να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση», τόνισε.

Επεσήμανε ακόμη πως με τους συνεχόμενους ελέγχους πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχων και σε άλλες περιοχές για πρόληψη κινδύνου.

Ο κ. Κουρέτας είπε πως εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

Συνολικά μέχρι και χθες τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας ήταν 121 και το φαινόμενο σήμερα είναι σε ύφεση.