Συντάκτες

Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου
Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου
photo: pixabay

Κοινωνικά δίκτυα: συνωμοσιολογία, ρητορική μίσους και δημοκρατία

Τις τελευταίες εβδομάδες τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, TikTok, Twitter, WhatsApp, WeChat) είναι στην επικαιρότητα, λόγω της ακρόασης των αφεντικών του GAFAM (Google, Facebook, Amazon, Apple), στα τέλη Ιουλίου, ενώπιον της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά πιθανές καταχρήσεις δεσπόζουσας θέσης, αλλά και λόγω της διάδοσης διαφόρων θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τον covid-19 καθώς και της επίθεσης του Ντόναλντ Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά και στην κινεζικού ενδιαφέροντος εφαρμογή TikTok, που απείλησε να κλείσει το αμερικανικό τμήμα της.
Opinions
Λάθος μήνυμα...

Λάθος μήνυμα...

Θα μπορούσαν να πουν: "κάναμε λάθος", το μήνυμα δεν ήταν σαφές και δημιούργησε σύγχυση. Αντ' αυτού, οχυρώθηκαν στο καβούκι τους, σηκώνοντας το λάβαρο της αντίστασης με σύνθημα: "όσοι ασκούν κριτική στο σποτ, είναι με τους άλλους"! "όσοι δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας"! Λογική Τζορτζ Μπους τζούνιορ και Ντόναλντ Τραμπ! Αφορισμοί και «αναλυτική ένδεια» (ίσως και πολιτική) που επιχειρείται να αναπληρωθεί με τα τρολ, εξυπνακίστικες ατάκες και πολάκια αψάδα.
Opinions
photo: pixabay

Δεν είναι ο Τραμπ τρελός, η πολιτική του είναι απάνθρωπη

Είναι «ένας αμόρφωτος ηλίθιος», είναι ένας «τρελός», κάποιοι τον παρομοιάζουν και με τον Χίτλερ. Είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Όμως δεν είναι ο Ντ. Τραμπ «ηλίθιος», εμάς μάλλον περνούν για ηλίθιους! Γιατί μέσω της «τρελοποίησης» του προέδρου των ΗΠΑ επιχειρούν να ξεπλύνουν μια συγκεκριμένη πολιτική, αυτή που αποκαλείται νεοφιλελευθερισμός, και ασκείται σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Opinions
Η κρίση των ΗΠΑ και η Kultur Klux Klan

Η κρίση των ΗΠΑ και η Kultur Klux Klan

Ένας ακόμα αφροαμερικανός, ο Τζωρτζ Φλόιντ, δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από έναν λευκό αστυνομικό. Ήταν το Νοέμβριο του 2014 όταν η αμερικανική δικαιοσύνη απάλλαξε τον αστυνομικό που σκότωσε έναν 18χρονο αφροαμερικανό στο Φέργκιουσον του Μιζούρι και οι ΗΠΑ πήραν φωτιά. Ο ρατσισμός εξακολουθεί να είναι εδώ, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι: Τι είναι αυτό που τον αναπαράγει;
Opinions
photo: pixabay

Ψηφιακή επανάσταση: Κόλαση ή παράδεισος;

Κάποιοι, συνήθως οι μισθωμένοι τηλεοπτικοί ιεροκήρυκες της εξουσίας και οι διανοούμενοι που σιτίζονται στα πρυτανεία της, λοιδωρούν όσους τολμούν να μιλήσουν για μία δυστοπική χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής επανάστασης. Μας χαρακτηρίζουν, λοιπόν, «λουδίτες», ότι δηλαδή αρνούμαστε την εξέλιξη! Αλήθεια, ο γνωστός Έλληνας επιστήμονας του ΜΙΤ, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που μίλησε για τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον, το ένα εκ των οποίων είναι «δυστοπικό», είναι άραγε «λουδίτης»; Έλεος!
Opinions
Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;

«Είμαστε στα πρόθυρα της βαρβαρότητας», τιτλοφορείται άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde[i]. Ο τίτλος είναι από δήλωση του δημάρχου της πόλης Μανάους[ii], Άρτουρ Βιργίλιο Νέτο. Στο Μανάους, την οικονομική πρωτεύουσα του Αμαζονίου, «ο αριθμός των ταφών έχει τριπλασιαστεί, σκάβουμε κοινούς τάφους με μηχάνημα εκσκαφής», λέει ο δήμαρχος απελπισμένος.
Opinions
Ο «μεσσίας», ο «σωτήρας» και η πειθαρχημένη μάζα

Ο «μεσσίας», ο «σωτήρας» και η πειθαρχημένη μάζα

Ο «Μεσσίας» πολιτικός από εδώ και ο τεχνοκράτης «σωτήρας» από εκεί. Ελάχιστοι ακούν μέσα από τον ήπιο τόνο τον καινούργιο πειθαρχικό λόγο που αρθρώνεται πάνω στον Μεγάλο Φόβο του κοροναϊού και της έσχατης ματαίωσης. Αυτόν που μεταμορφώνει κάποιους σε «νεκρούς εν αναμονή» ή σε σώματα νεκρά αλλά όχι πεθαμένα!
Opinions
Βερολίνο: Ευρωπαϊκό μνημόνιο ή διάλυση της ΕΕ;

Βερολίνο: Ευρωπαϊκό μνημόνιο ή διάλυση της ΕΕ;

Την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για τον κοροναϊό εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η Ευρωπαία Επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκφράζει την αντίθεσή της και υποστηρίζει την έκδοση. Για μία ακόμα φορά μετά το 2010, η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στην άρνησή της, προτείνοντας χρηματοδοτικά εργαλεία, που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της κρίσης του 2008 και συγκεκριμένα στην Ελλάδα. Δηλαδή αυστηρή δημοσιονομική επιτήρηση και λιτότητα.
Opinions