Αν και η ακρίβεια παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, είναι ταυτόχρονα ο μεγάλος… απόντας τόσο από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, όσο και από τις εν γένει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τουλάχιστον στην… Αθήνα καθώς οι όποιες ελπίδες για αποκλιμάκωση στα διάφορα πεδία της ακρίβειας φαίνεται να έχουν εναποτεθεί στις… Βρυξέλλες και στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός προέβλεψε βέβαια και από την Θεσσαλονίκη- για πολλοστή φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο- ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος, δεν ανακοίνωσε ωστόσο κανένα νέο μέτρο στο εσωτερικό της χώρας το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει στους πολίτες την αίσθηση ότι, πράγματι, κάτι αλλάζει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από την κυβέρνηση. Και, συνεπώς, ότι η επαναλαμβανόμενη πρόβλεψη του κ. Μητσοτάκη πως τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μπορεί και να αρχίσει να επιβεβαιώνεται στην πράξη, έστω και με καθυστέρηση. Ήδη, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν τον ετήσιο πληθωρισμό να ανεβαίνει στο 3% τον Αύγουστο.
Πριν ξεκινήσει η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να κόψει, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, κάθε συζήτηση- η οποία γινόταν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης- περί μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, το οποίο πρωταγωνιστεί στην κούρσα της ακρίβεια στα τρόφιμα, με άνοδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατά 49,1%. Και ούτε λόγος φυσικά για προσωρινή έστω, μείωση του ΦΠΑ σε άλλα βασικά καταναλωτικά αγαθά, καθώς η κυβέρνηση εμμένει διαχρονικά στην αρνητική στάση, θεωρώντας πως η χώρα δεν αντέχει δημοσιονομικά την μείωση του ΦΠΑ, ούτε μπορεί να διασφαλιστεί ότι μία μείωση θα φθάσει στον καταναλωτή.
Με... τρύπια άμυνα κατά της ακρίβειας
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε και από το βήμα της ΔΕΘ- επίσης για πολλοστή φορά- πως οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας θα συνεχιστούν, αλλά η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε δεν περιλάμβανε τίποτα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία λειτουργεί με το μισό προσωπικό και θα συνεχίσει να είναι υποστελεχωμένη ακόμη και εάν γίνει πράξη η ενίσχυση με 50 στελέχη που προανήγγειλε το Μαξίμου υπό την πίεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.
Μη έχοντας κάτι καινούργιο να πει σε σχέση με την μάχη κατά της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια είναι η στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των διάφορων κοινωνικών ομάδων τις οποία αφορά η δέσμη οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ.
Μόνο που και αυτό το αφήγημα καταρρίπτεται πρωτίστως από εκείνους τους οποίους πρωτίστως αφορά, καθώς τα περί στήριξης αποδομούνται ήδη από τους ίδιους τους αποδέκτες τους. Με αποκορύφωμα την οργή των ενστόλων, τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να καθησυχάσει διαμηνύοντας τώρα ότι όσα ανακοινώθηκαν για εκείνους στην ΔΕΘ η κυβέρνηση τα θεωρεί «ως μία καλή αρχή», ως «συνέχεια άλλων παρεμβάσεων» και εφόσον συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά θα υπάρξουν στις επόμενες ανακοινώσεις «ακόμη περισσότερα», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το ίδιο και στον χώρο της Υγείας, όπου η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να την αναδείξει σε βασικό πεδίο κυβερνητικής προτεραιότητας για την επόμενη περίοδο εξελίσσεται στην σκιά των έντονων αντιδράσεων των γιατρών, οι οποίοι καλούνται για μία ακόμη φορά να αρκεστούν σε μικρές ενισχύσεις και μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον. Και η αντίδρασή τους αποτυπώνεται με τον πιο σαφή τρόπο στην φράση της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».
... και προσευχές στις Βρυξέλλες
Την ώρα που δεν αναλαμβάνει ουσιαστικές νέες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των εγχώριων στρεβλώσεων οι οποίες επιτείνουν στην πράξη τις επιπτώσεις της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση δείχνει να έχει εναποθέσει τελικά τις ελπίδες της στις... Βρυξέλλες, προσδοκώντας σε ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, Και βασικό μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προετοιμάζει σε πολιτικό επίπεδο το έδαφος, μέσω επιστολών στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να διεκδικήσει να πιστωθεί στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών, εάν και όταν αυτές εκδηλωθούν.
Η νέα επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις υψηλότερες τιμές του ρεύματος στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη σε σχέση με την Δυτική Ευρώπη είναι, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, έτοιμη και θα αποσταλεί αφού ανακοινωθούν και τα ονόματα των επιτρόπων, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Ταυτόχρονα συμπληρώνονται σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είχε αποστείλει, κατά την περίοδο προ των ευρωεκλογών, και την πρώτη επιστολή προς την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το ζήτημα της διαφορετικής τιμολόγησης από τις πολυεθνικές των ίδιων προϊόντων, προτείνοντας την υιοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολιτικής των Γεωγραφικών Εφοδιαστικών Περιορισμών». Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει απαντήσει ότι το ζήτημα αυτό θα είναι στην ατζέντα της Επιτροπής κατά τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.