Πολιτική

Ποινικοί κώδικες: Πυρά στην κυβέρνηση για τις αλλαγές - «Ακραίο τερατούργημα το νομοσχέδιο»

eurokinissi eurokinissi
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, που τάχθηκαν κατά επί της αρχής, πλην της Ελληνικής Λύσης που δήλωσε επιφύλαξη.

Ο Παναγής Καπάτος ως εισηγητής της ΝΔ, μίλησε στην τοποθέτησή του για μια μεταρρύθμιση που αναθεωρεί τις ποινικές κυρώσεις με στόχο την αύξηση της αποτρεπτικής δράσης με στόχο την ασφάλεια του κοινού, προσθέτοντας πως η φιλοσοφία του νομοσχεδίου βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της δικαιοσύνης και στην εφαρμογή νόμου με διαφάνεια και ισονομία. Ωστόσο τα όσα υποστήριξε δεν έπεισε τα μέλη της μειοψηφίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, έκανε λόγο για μνημείο κακής νομοθέτησης που αγνοεί την επιστημονική κοινότητα και επαναφέρει το Ποινικό Δίκαιο στη λογική και στο πνεύμα του 1950, υποστηρίζοντας πως οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου θα αποτυπωθούν αρνητικά στο κράτος δικαίου.

«Αλλάζετε τους ποινικούς κώδικες κάθε φορά που θέλετε να εξευμενίσετε την ομάδα Σαμαρά», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση έχει αλλάξει τους κώδικες 17 φορές τα τελευταία 5,5 χρόνια.

Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως νομοθετεί με βάση το λαϊκό αίσθημα και την επικαιρότητα, λογική που τη χαρακτήρισε ως αντιεπιστημονική και ατελέσφορη.

«Κάηκε η Εύβοια και αυστηροποιήσατε τις ποινές. Αυτό έγινε όμως γιατί σας θυμίζω πως ο Βασίλης Κικίλιας είχε καταγγείλει το προκάτοχό του πως είχε απορροφήσει μόλις το 1% του προγράμματος Αιγίς για αντιπυρική προστασία. Με το να αυστηροποιείτε τις ποινές δεν σβήνονται οι φωτιές στα δάση», σημείωσε χαρακτηριστικά, δίνοντας αν παράδειγμα για το πνεύμα που νομοθετεί η κυβέρνηση κατά τη δική της κρίση.

Η κ. Αποστολάκη επανέλαβε, πως δεν υπήρξε ούτε ένας φορέας που να συμφωνεί με το νομοσχέδιο πλην την Ένωσης Εισαγγελέων, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

«Ακραίο τερατούργημα το νομοσχέδιο»

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο Δημήτρης Τζαννακόπουλος από την Νέα Αριστερά, ο οποίος χαρακτήρισε «ακραίο τερατούργημα» το νομοσχέδιο και μίλησε για ένα «επιεικώς πρόχειρο, ουσιαστικά και συνταγματικά άστοχο και προβληματικό γονατογράφημα που απειλεί ευθέως τη συνοχή του ποινικού συστήματος».

«Το νομοσχέδιο περιορίζει τα δικαιώματα των κατηγορούμενων, προσβάλλει τους δικαστικούς λειτουργούς περιοριόντας την δικαιοδοτική τουςς δυνατότητα και προσβάλλει την ανεξαρτησία τους», συνέχισε ο κ. Τζαννακόπουλος, προσθέτοντας πως πρόκειται για μια ταξική μεταρρύθμιση που μεροληπτεί υπέρ των πλουσίων.

«Θέλετε να τους κλείνετε όλους στη φυλακή ή να λέτε στον κόσμο ότι να εμείς είμαστε αυστηροί», πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε τον Γώργο Φλωρίδη για λαϊκισμό, που κατά τον βουλευτής της Νέας Αριστεράς, είχε πει πως η αντιπολίτευση με την κριτική της τάσσεται υπέρ του θύτη.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ισχυρίστηκε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση αγνοούν τις ενστάσεις που έχουν διατυπώσει οι φορείς, αναφέροντας τα όσα είπε η Ένωση Ποινικολόγων, η Ένωση Δικηγόρων, 39 καθηγητές ποινικού δικαίου και η νομική σχολή της Αθήνας.

Κόντρα δικηγόρων-εισαγγελέων για το νομοσχέδιο

Κατά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Παρασκευή, καταγράφηκε διάσταση απόψεων για το νομοσχέδιο μεταξύ των εκπροσώπων των δικηγόρων και αυτών των δικαστών και εισαγγελέων.

Ενδεικτικές των διαφωνιών που σημειώθηκαν, ήταν οι τοποθετήσεις του πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Ηλία Αναγνωστόπουλου από τη μια πλευρά και της εισαγγελέα πρωτοδικών, αναπληρώτριας γενικής γραμματέως, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Σοφίας Διπλοϊδου, από την άλλη.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε πως η προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι λανθασμένη και οπισθοδρομική και άσκησε δριμεία κριτική για την αυστηροποίηση των ποινών λέγοντας πως «οι διατάξεις ντροπιάζουν τον πολιτισμό μας καθώς αντί να βελτιώσουμε τις συνθήκες στις φυλακές, θα αυξήσουμε τους κρατούμενους, όταν σε όλο τον κόσμο μειώνονται». «Μόνο η Ένωση εισαγγελέων πανηγυρίζει, όλοι οι υπόλοιποι είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Αντίθετα η κ. Διπλοϊδου, υποστήριξε πως «αναμφίβολα οι τροποποιήσεις στις οποίες έχουν συμπεριληφθεί και προτάσεις μας, όπως το αυτεπάγγελτο της δίωξης της απάτης απιστίας σε βάρος χρηματοδοτικού ιδρύματος, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» και πως «στο νομοσχέδιο, εξασφαλίζονται οι θεσμικές εγγυήσεις για δίκαιη εκδίκαση υποθέσεων εντός λογικής προθεσμίας και αντιμετωπίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο των καθυστερήσεων χωρίς να χαλκεύονται τα δικαιώματα υπεράσπισης του κατηγορούμενου»