Καταστροφικό είναι το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris στην Κεντρική Ευρώπη. Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Πολωνίας και της Τσεχίας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους τη Δευτέρα, ενώ σε άλλες περιοχές άρχισε η αποτίμηση των ζημιών από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δύο δεκαετιών, που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων.
Οι παραμεθόριες περιοχές μεταξύ της Τσεχίας και της Πολωνίας επλήγησαν σκληρά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και η άνοδος της στάθμης των υδάτων προκάλεσαν την κατάρρευση γεφυρών, χιλιάδες εκκενώσεις και καταστροφές σε αυτοκίνητα και σπίτια.
Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πλημμύρες, από τη Ρουμανία έως την Πολωνία τις τελευταίες ημέρες.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο δήμαρχος της Νίσα, μιας πόλης στη νότια Πολωνία, κάλεσε τους περίπου 40.000 κατοίκους της να απομακρυνθούν άμεσα, καθώς η κακοκαιρία κατέστρεψε ένα κοντινό αντιπλημμυρικό ανάχωμα.
Στη βορειοανατολική τσεχική πόλη Οστράβα, έσπασε το φράγμα στον ποταμό Όντρα στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκαλώντας πλημμύρες στη βιομηχανική περιοχή της πόλης, όπως στο χημικό εργοστάσιο BorsodChem, το εργοστάσιο κοκκοποίησης OKK Koksovny και άλλα.
«Αρμαγεδδών»
Η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της φυσικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και είπε ότι θα διαθέσει 260 εκατομμύρια δολάρια στους πληγέντες. Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων πληγέντων χωρών και ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οικονομική βοήθεια.
Ο Szymon Krzysztan, 16 ετών, βρισκόμενος στην πλατεία της πόλης του Ladek Zdroj, χαρακτήρισε αδιανόητες τις εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες. «Είναι μια πόλη σαν σε αποκάλυψη… Είναι μια πόλη φάντασμα», είπε.
{https://www.youtube.com/watch?v=KsA9MEuwYc0&t=1s}
«Ο Αρμαγεδδών… κυριολεκτικά κατέστρεψε τα πάντα, δεν έχουμε ούτε μία γέφυρα. Στο Λάντεκ, όλες οι γέφυρες έχουν εξαφανιστεί. Είμαστε ουσιαστικά αποκομμένοι από τον κόσμο», δήλωσε στο Reuters ο Jerzy Adamczyk, 70 ετών.
Οι πλημμύρες είναι «άνευ προηγουμένου», λέει μετεωρολόγος
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας του Λονδίνου, Λιζ Μπέντλεϊ, δήλωσε στην DW ότι αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το ύψος των βροχοπτώσεων σε μια τόσο μεγάλη περιοχή είναι.
«Νομίζω ότι είναι η τεράστια ποσότητα νερού που έπεσε και η έκταση της περιοχής που επηρεάστηκε είναι πρωτοφανής», δήλωσε η Bentley.
{https://www.youtube.com/watch?v=vf0AyN81vTg}
Η μετεωρολόγος δήλωσε ότι ήταν εμφανή «κάποια σημάδια» της κλιματικής αλλαγής.
Η Bentley επεσήμανε τις «θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο Θάλασσα» που έχουν «τροφοδοτήσει την ενέργεια από τη ζέστη», κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε περισσότερη υγρασία στον αέρα.
«Εχει αυξηθεί 10% η ποσότητα υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει η ατμόσφαιρα λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει ότι όταν έχουμε αυτά τα φαινόμενα βροχόπτωσης, αυτή είναι πολύ πιο έντονη, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Bentley.
Επεσήμανε επίσης ότι τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται είτε με πολύ λίγες βροχοπτώσεις είτε με πάρα πολλές βροχοπτώσεις σε μια συγκεκριμένη περίοδο σημαίνουν ότι «πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων λιμού και πανηγυριού, όπου υπάρχει πάρα πολύ βροχή ή πολύ λίγη βροχή».
Απροετοίμαστος ο κόσμος
Οι επιστήμονες του κλίματος δηλώνουν προβληματισμένοι από τις ζημιές, αλλά δεν εκπλήσσονται από την ένταση της κακοκαιρίας. «Οι καταστροφικές βροχοπτώσεις που πλήττουν την κεντρική Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που περιμένουν οι επιστήμονες με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Τζόις Κιμουτάι, του Ινστιτούτου Γκράνθαμ του Imperial College του Λονδίνου.
Η ίδια δήλωσε ότι οι θάνατοι και οι ζημιές σε ολόκληρη την Αφρική και την Ευρώπη αναδεικνύουν «πόσο ανεπαρκώς προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για τέτοιες πλημμύρες».
{https://x.com/volcaholic1/status/1835277389028344260}
Η Sonia Seneviratne, κλιματολόγος στο ETH της Ζυρίχης, δήλωσε ότι οι άμεσες αναλύσεις των πλημμυρών στην κεντρική Ευρώπη υποδεικνύουν ότι οι περισσότεροι υδρατμοί προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες έχουν θερμανθεί περισσότερο λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής καταστροφής, με αποτέλεσμα να εξατμίζεται περισσότερο νερό στον αέρα.
«Κατά μέσο όρο, η ένταση των έντονων βροχοπτώσεων αυξάνεται κατά 7% για κάθε βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε η ίδια. «Τώρα έχουμε 1,2 βαθμούς Κελσίου υπερθέρμανσης του πλανήτη, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο τα γεγονότα βαριάς βροχόπτωσης είναι κατά 8% πιο έντονα».
{https://x.com/Top_Disaster/status/1835398909595615255}