Υγεία

Οριστικό: Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, το «δώρο» στον στρατό - Ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι

Οριστικό: Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, το «δώρο» στον στρατό - Ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξειδίκευσαν με δηλώσεις τους στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Έτσι, με τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων να είναι πλέον υποχρεωτικός, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την επιτάχυνση της διαδικασίας με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να «χτυπάει» αδιακρίτως, νέους, παιδιά ακόμα και βρέφη.

Κικίλιας: Υποχρεωτικότητα, πρόστιμα, προσλήψεις εξπρές

Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής: 

 • Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού υγειονομικού και διοικητικού των δομών υγείας (δείτε παρακάτω) 
 • Έως 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολιαστικού κύκλου.
 • Όποιος αρνείται απέχει απο την εργασία του άνευ αποδοχών. Κάθε φιλοξενούμενος θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά
 • Σε περίπτωση παραβίασης επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ στην δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής
 • Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί με την την πρώτη δόση όλο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.
 • Θα υπάρξει μέριμνα για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού όσων δεν εμβολιάζονται.

Οι δομές υγείας για τις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμ΄ός του προσωπικο΄ύ είναι οι εξής όπως τις περιέγραψε ο κ. Κικίλιας:

 • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
 • Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Στέγες αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
 • Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
 • Θεραπευτήρια χρόνιων πασχόντων
 • Κλειστές δομές, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας
 • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίων πασχόντων
 • Οικοτροφεία ειδικών ιδρυμάτων
 • Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
 • Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
 • Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμΕΑ

Όπως τόνισε ο ο κ. Κικίλιας, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συγκεκριμένα θα δοθεί η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς (σ.σ.: μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Γεωργιάδης: «Καλοκαίρι καθήμενων»

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως στο διάστημα των δύο εβδομάδων που μεσολάβησε από τις τελευταίες ανακοινώσεις για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, σημειώθηκε έξαρση της πανδημίας στην χώρα μας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στον διεθνή Τύπο.

Όπως είπε, το φετινό καλοκαίρι θα είναι «καλοκαίρι καθήμενων», τονίζοντας πως αναγνωρίζει πως σε ορισμένους μοιάζει παράλογο το συγκεκριμένο μέτρο ωστόσο πρέπει να ελεγχθεί η πανδημία.

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. Την ίδια ώρα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία, δηλαδή να εξυπηρετούν είτε μόνον εμβολιασμένους είτε να μην κάνουν διαχωρισμό και να λειτουργούν με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικότερα:

 • Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.
 • Από τις 16 Ιουλίου και έως τις 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους.
  Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.
 • Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.
 • Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης. Στο εξής επιτρέπονται με τους γενικούς όρους που αφορούν τα προστατευτικά μέτρα κατά του ιού, ιδίως σε σχέση με την λειτουργία υπαίθριων αγορών και την καθήμενη μόνο διασκέδαση.
 • Στην πρώτη παράβαση για κάτω από 200 τμ το πρόστιμο 7 ημέρες κλειστή, στα καταστήματα άνω των 200 τμ. το πρόστιμο ορίζεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και αναστολή λειτουργίας από την επόμενη για 7 ημερολογιακές ημέρες. Στην πρώτη υποτροπή και ανεξαρτήτως εμβαδού πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή για 15 ημερολογιακές ημέρες Στην τρίτη παράβαση αφαίρεση άδειας λειτουργίας για 60 ημέρες.
 • Αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς. Η χωρητικότητα θα ανέρχεται στα 80% του συνόλου (5% εξ αυτών μπορεί να είναι ανήλικοι οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε τεστ), με ανώτατο όριο προσέλευσης: 25.000 θεατές για υπαίθρια γήπεδα και 8.000 για κλειστά γήπεδα.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν πέντε ημέρες άδεια ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός στο στράτευμα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός.

Πιερρακάκης: «Μια εφαρμογή για κάθε συσκευή»

Τρίτος στη σειρά πήρε τον λόγο υπουργός Ψηφιακής Δικακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος παρουσίασε την εφαρμογή «Covid Free GR»

Ειδικότερα, η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη ήδη από σήμερα 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

 • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID
 • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
 • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Ισχύς των πιστοποιητικών:

 • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης
 • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά
 • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)
 • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν Κικίλιας, Γεωργιάδης, Πιερρακάκης