Πολιτική

Τέλος χρόνου για την επιστολική ψήφο: Μέχρι τι ώρα πρέπει να φτάσει στον τελικό προορισμό για να καταμετρηθεί

Τέλος χρόνου για την επιστολική ψήφο: Μέχρι τι ώρα πρέπει να φτάσει στον τελικό προορισμό για να καταμετρηθεί Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τι ισχύει στην περίπτωση που ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων.

Οι ευρωεκλογές του 2024 στην Ελλάδα θα γραφτούν στην ιστορία πρωτίστως διότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος.

Για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως και τις 17:00, σήμερα Σάββατο 8 Ιουνίου.

Για να είναι εντός της προθεσμίας, το εκλογικό υλικό έπρεπε να αποσταλεί το αργότερο έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου εάν τον φάκελο παραλάβει υπάλληλος της εταιρείας κούριερ και έως την Τρίτη 4 Ιουνίου στην περίπτωση που ο φάκελος κατατεθεί απευθείας σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.

Αν ο φάκελος δεν φτάσει εγκαίρως στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων, επιστρέφεται στον αποστολέα χωρίς να ανοιχτεί. Σε αυτή την περίπτωση όπως και για όσους δεν στείλουν καθόλου τον φάκελο, θα μπορούν να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμενοι την ημέρα των εκλογών, μετά τις 11.00 το πρωί.

Για πρώτη φορά η επιστολή ψήφος

Στη σχετική πλατφόρμα ενεγράφησαν 202.515 Έλληνες εκλογείς της επικράτειας και του εξωτερικού.

Οι εκλογείς που είχαν επιλέξει να ψηφίσουν επιστολικά και τελικά δεν το έπραξαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα την ψήφο τους, θα μπορέσουν να ψηφίσουν δια ζώσης μετά τις 11:00 το πρωί στο εκλογικό τμήμα που είναι εγγεγραμμένοι.

Οι κάλπες στα συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (ΕΔΩ) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.