Οικονομία

Οι ξαφνικές αλλαγές σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ το 2024 - Ποιοι θα πληρώνουν άμεσα

Οι ξαφνικές αλλαγές σε φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ το 2024 - Ποιοι θα πληρώνουν άμεσα
Σημαντικές αλλαγές έρχονται για πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ άμεσα από το 2024. Αφορά τις επιχειρήσεις που ανοίγουν το καλοκαίρι και μετά... εξαφανίζονται.

Να προπληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ θα ζητά από τις «επιχειρήσεις του τριμήνου», ήτοι τις επιχειρήσεις που ανοίγουν τους καλοκαιρινούς μήνες και το φθινόπωρο εξαφανίζονται, η φορολογική διοίκηση, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.

Αυτό θα γίνει μέσω του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου που θα αντικαταστήσει τον προληπτικό προσδιορισμό φόρου. Ο υφιστάμενος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, αναφέρει ότι η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδίδει πράξη προληπτικού προσδιορισμού φόρου μετά την έναρξη της φορολογικής περιόδου αλλά πριν την ημερομηνία υποβολής της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση είσπραξη του φόρου, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, ιδίως μέσω της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε άλλο πρόσωπο.

Πληρωμή φόρου και ΦΠΑ μέσα σε 40 μέρες

Ωστόσο, η διάταξη αυτή γίνεται πιο αποτελεσματική με τον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Για παράδειγμα, εποχική επιχείρηση ανοίγει τον Μάιο 2024 σε κάποιο νησί. Στα τέλη Αυγούστου 2024 πρέπει να κάνει δήλωση ΦΠΑ και να ανεβάσει στα ηλεκτρονικά βιβλία τα έσοδα και τα έξοδα. Ο ελεγκτικός μηχανισμός, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι νεοσύστατη εποχική επιχείρηση, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2024 θα διενεργεί έλεγχο στην επιχείρηση και θα προχωρήσει στον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Η επιχείρηση θα πρέπει να πληρώσει τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος για 40 ημέρες. Μάλιστα ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί σε διάστημα 30 ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου.

Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωση του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η φορολογική διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της και αφορούν ιδίως το επίπεδο διαβίωσης του φορολογουμένου, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας του ή ομοειδείς επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητες