Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι το να εξαναγκαστεί η Αθήνα να πετύχει τους απαιτητικούς στόχους του πλεονάσματος, όπως αυτοί αναφέρονται στο μνημόνιο, απαιτούνται «ηρωικές» προσπάθειες από τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν σαφής ένδειξη ότι η κ. Λαγκάρντ εξετάζει την πιθανότητα να αποσύρει το ΔΝΤ από το ελληνικό μνημόνιο μετά από σχεδόν μια 6ετία συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Παρότι η Αθήνα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συμφώνησαν στον 3ο μνημόνιο τον Ιούλιο, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα συνυπογράψει, ενώ η Γερμανία -από την άλλη πλευρά- έχει πολλές φορές προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορέσει να στηρίξει τη συμφωνία εάν το Ταμείο αποχωρήσει.
Παρότι η Λαγκάρντ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την εμπλοκή του Ταμείου, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα».
«Ο στόχος του 3,5%, μεσοπρόθεσμα μπορεί ενδεχομένως να είναι δυνατόν να επιτευχθεί από μερικές ηρωικές -και πραγματικά το εννοώ, ηρωικές- προσπάθειες από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Αντιμετωπίζουμε το θέμα με σκεπτικισμό, αλλά είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε τι πρόσθετα μέτρα προτείνουν οι αρχές. Αυτό που βρίσκουμε τελείως εξωπραγματικό, από την άλλη πλευρά, είναι αυτή η υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μπορεί να διατηρηθεί για δεκαετίες. Αυτό, απλώς, δεν πρόκειται να συμβεί».
Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με άρθρο του στους Financial Times, εξαπολύει πυρά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Τονίζει ότι η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση, αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους.
Αντίθετα με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι το σημείο-κλειδί για τη συμφωνία είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.