Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στη ζάχαρη. Από την πρώτη στιγμή που θα αγγίξει τους γευστικούς μας κάλυκες θα την αγαπήσουμε όμως κρύβει πολλές παγίδες για την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί ότι πέρα από την απόλαυση που τη συνοδεύει. μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας. Βγάζοντας τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης «ρίχνει» το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προάγει τη φλεγμονή, οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης που πυροδοτεί μια σειρά από πολλές παθολογικές καταστάσεις. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η ζάχαρη έχει κενές θερμίδες με αλλά λόγια...παχαίνει.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ζάχαρης στη διατροφή μας η φυσική και η προστιθέμενη ζάχαρη. Μπορείτε να καταναλώνετε τη ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα, όπως στα φρούτα και το γάλα, ή την προστιθέμενη ζάχαρη, η οποία βρίσκεται σε επεξεργασμένα ή έτοιμα φαγητά και ποτά. Οι διατροφολόγοι προτείνουν την αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης, που βρίσκεται σε επεξεργασμένες τροφές και ροφήματα, με στόχο η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τα 50 γρ.
Είτε πρόκειται για λόγους υγείας ή διαχείρισης βάρους μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά τα οφέλη του να το κόψεις την ζάχαρη αξίζουν τον κόπο. Δεν μας πιστεύεις; Διάβασε τι θα συμβεί στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη σύμφωνα με το health.com.
Βοηθά στη Διαχείριση Βάρους
Η διατήρηση κατανάλωσης ζάχαρης κάτω από τα συνιστώμενα όρια είναι απίθανο να προκαλέσει αύξηση του βάρους. Έρευνες δείχνουν ότι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε προστιθέμενη ζάχαρη σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το κοιλιακό λίπος (σπλαχνικό λίπος), το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καταστάσεις όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Μπορείτε να περιορίσετε τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά για να διαχειριστείτε το βάρος σας και να μειώσετε το κοιλιακό λίπος. Εντάξτε στο διατροφολόγιο σας τροφέςμε χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως ανθρακούχο νερό, φρούτα και λαχανικά.
Βοηθά στη Ρύθμιση της Γλυκόζης του Αίματος
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν το πάγκρεας παράγει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης για να διατηρήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η μείωση της ζάχαρης, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και εύλογα να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη.
Βελτιώνει την Στοματική Υγεία
Τα βακτήρια στο στόμα παράγουν οξέα που καταστρέφουν την επιφάνεια των δοντιών όταν διασπούν τη ζάχαρη, προκαλώντας τερηδόνα. Η ζάχαρη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονές των ούλων και άλλες ασθένειες των δοντιών. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο.
Μειώνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης
Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει προσωρινή τόνωση της διάθεσης, συχνά οδηγεί σε εναλλαγές της διάθεσης. Η εξάλειψη των γλυκών μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσης αποτρέποντας αυτές τις διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας που προκαλούνται από τη ζάχαρη. Επιπλέον, μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική σας ευεξία.
Μειώνει την ακμή και βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος. Η μείωση της ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της γήρανσης του δέρματος. Έρευνες δείχνουν ότι τα μόρια της ζάχαρης δεσμεύουν και παραμορφώνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις δύο βασικές πρωτεΐνες που χρειάζεται η επιδερμίδα για να είναι ελαστική και φρέσκια. Μειώνοντας τη ζάχαρη, θα εκλύεται λιγότερη γλυκόζη και ινσουλίνη στο αίμα, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής που συνδέεται με τη γήρανση.
Μειώνει τον Κίνδυνο Ηπατικής Νόσου
Η υπερβολική κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Μειώνοντας την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης, μειώνετε τον κίνδυνο για ηπατική νόσο.
Υποστηρίζει την Καρδιαγγειακή Υγεία
Η ζάχαρη σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες. Δίαιτες που περιλαμβάνουν πάνω από το 20% των συνολικών θερμίδων από ζάχαρη μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια, έναν τύπο λίπους στο αίμα, ο οποίος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες.
Η ζάχαρη υπάρχει παντού, όχι μόνο στα γλυκά
Τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα, το λευκό αλεύρι , τα αναψυκτικά και γενικότερα όλες οι επεξεργασμένες τροφές έχουν ζάχαρη! Οπότε ελέγξτε όλα τα τρόφιμα από τις ετικέτες τους, όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κι έπειτα όλα θα είναι πιο εύκολα! Μπορείτε να λαμβάνετε ελεύθερα τη ζάχαρη που υπάρχει σε φρούτα, λαχανικά και γάλα.
Το κόψιμο της ζάχαρης θέλει τρόπο
Μπορείτε να ακολουθήσετε διάφορα βήματα για να μειώσετε την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης, όπως η αποφυγή τροφίμων με προστιθέμενη ζάχαρη, η επιλογή νερού αντί για γλυκά ποτά και η κατανάλωση φυσικής ζάχαρης από φρούτα.
Πριν πάρετε τη μεγάλη απόφαση να βγάλετε εκτός τη ζάχαρη από το διατροφολόγιο σας θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να γίνει απότομα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί η διακοπή της ζάχαρης θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστούν έντονα συμπτώματα, όπως κόπωση και πονοκέφαλος, πόνος στο σώμα, αυξημένη όρεξη, διαταραχές της διάθεσης και άγχος.
Αν τα παραπάνω οφέλη δεν σας έπεισαν για να εγκαταλείψετε εντελώς τη ζάχαρη, αξίζει να έχετε κατά νου ότι αυτό που χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση είναι η μέτρια κατανάλωση για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας αν έχετε προβλήματα υγείας.































