Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό που δικαίως κατατάσσεται στη λίστα των υπερτροφών καθώς εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη στην υγεία λόγω των πολλών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Περιλαμβάνει βιταμίνες A, C και K, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Πώς όμως αυτά τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την υγεία βραχυπρόθεσμα;
Μια διαφορά που μπορεί να παρατηρήσετε εάν τρώτε συχνά σπανάκι είναι η βελτίωση της πέψης λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι απαραίτητο για τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος. Ένα άλλοόφελος από την τακτική κατανάλωση σπανακιού είναι ότι θα αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά λόγω ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος. Το σπανάκι έχει καλή ποσότητα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων και προστατεύοντας τα κύτταρα από οξειδωτική βλάβη.
Το λάθος με το μαγείρεμα του σπανακιού
Τις τελευταίες ώρες viral έχει γίνει το video στο TikTok που δείχνει χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να ανοίγουν συσκευασίες με ψιλοκομμένο σπανάκι και το τρώνε ωμό σαν να τρώνε ένα οποιοδήποτε άλλο σνακ. Μπορεί αυτή η εικόνα να φαίνεται ανατρεπτική όμως και οι ειδικοί της διατροφής επιβεβαιώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να φάει κανείς σπανάκι χωρίς να χαθεί κανένα θρεπτικό του συστατικό είναι η ωμή πρόσληψη αυτού του λαχανικού.
{https://www.tiktok.com/@lebaneseangel22/video/7472753710830030123}
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Chemistry απέδειξε ότι η περιεκτικότητα του σπανακιού σε λουτεΐνη μειώνεται σταδιακά όταν μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Ειδικότερα, το τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια της λουτεΐνης ήδη μετά από δύο λεπτά. Για να μεγιστοποιήσεις την πρόσληψη αυτής της ουσίας, προτίμησε το σπανάκι ωμό. Μπορείς να το προσθέσεις σε smoothie μαζί με καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή βούτυρο αμυγδάλου, καθώς το καλό λίπος βοηθά στην απορρόφηση της λουτεΐνης από τον οργανισμό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την βιταμίνη Ε. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και χάνει τη δραστικότητά της κατά την αποθήκευση ή το μαγείρεμα. Έτσι, οι θερμοκρασίες και η έκθεση στο οξυγόνο μειώνουν την περιεκτικότητα του σπανακιού σε αυτήν την σημαντική βιταμίνη. Όπως επιβεβαιώνεται και με την βούλα των διατροφολόγων ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε το σπανάκι είναι ωμό, αποφεύγοντας δια ροπάλου το τηγάνισμα και το υπερβολικό βράσιμο για να διατηρηθούν τα θρεπτικά του συστατικά.



























