Υγεία

Προσοχή τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου - Αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων

Προσοχή τα συμπληρώματα ιχθυέλαιου - Αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων Φωτογραφία: pexels
Πλούσια πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, το ιχθυέλαιο χρησιμοποιείται συχνά ως διαιτητικό συμπλήρωμα για την πρόληψη της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη του δημοφιλούς συμπληρώματος θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού σε υγιείς ενήλικες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο σε όσους έχουν ιστορικό ασθένειας.

Η μελέτη - στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 415.000 Βρετανοί - εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ συμπληρωμάτων ιχθυελαίου και νέων περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας που προκαλεί θάνατο.προσβολή και θάνατο.

Σχεδόν το ένα τρίτο — 130.365 — των συμμετεχόντων, ηλικίας 40-69 ετών, δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν τακτικά συμπληρώματα ιχθυελαίου, συμπεριλαμβανομένων μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων και γυναικών.

Η πρόσληψη αλκοόλ και η αναλογία λιπαρών προς μη λιπαρά ψάρια που καταναλώθηκαν ήταν επίσης υψηλότερα, ενώ τα ποσοστά των σημερινών καπνιστών και εκείνων που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές ήταν χαμηλότερα.

Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 12 χρόνια αργότερα, 18.367 είχαν αναπτύξει κολπική μαρμαρυγή με μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, 22.636 είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια και 22.140 είχαν πεθάνει.

Από αυτούς που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια, 2.436 πέθαναν, μαζί με 2.088 που υπέστησαν εγκεφαλικό και 2.098 υπέστησαν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ Medicine.

Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είχε διαφορετιές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία, την εξέλιξη της νόσου και τον θάνατο, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Όσοι τα χρησιμοποιούσαν τακτικά χωρίς ννα έχουν κκάποια ασθένεια, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή και 5% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Αλλά μεταξύ εκείνων που είχαν καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή, η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης από κολπική μαρμαρυγή σε καρδιακή προσβολή κατά 15 τοις εκατό από καρδιακή ανεπάρκεια σε θάνατο κατά 9%.

Ο κίνδυνος μετάβασης από την καλή υγεία σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν 6% τοις εκατό υψηλότερος στις γυναίκες. Ήταν επίσης 6% υψηλότερο στους μη καπνιστές μεταξύ των χρηστών ιχθυελαίου.

Εν τω μεταξύ, η προστατευτική επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στη μετάβαση από την καλή υγεία στο θάνατο ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες (7 τοις εκατό χαμηλότερος κίνδυνος) και στους μεγαλύτερους συμμετέχοντες (11 τοις εκατό χαμηλότερος κίνδυνος).

Με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Sun Yat-Sen της Κίνας, οι ερευνητές παραδέχονται περιορισμούς στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου του ότι δεν καταγράφηκε η δόση και η σύνθεση του ιχθυελαίου, κάτι που οι ειδικοί προτείνουν ότι θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Η τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου μπορεί να έχει διαφορετικούς ρόλους στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου.
«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των ακριβών μηχανισμών για την ανάπτυξη και την πρόγνωση συμβάντων καρδιαγγειακής νόσου με την τακτική χρήση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου».