Επιστήμη

Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει στη Γη από την εποχή του Homo sapiens μέχρι σήμερα

Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει στη Γη από την εποχή του Homo sapiens μέχρι σήμερα Φωτογραφία: EPA/MARTIN DIVISEK
Πολλοί άνθρωποι επάνω στον πλανήτη θα ήθελαν να ξέρουν την απάντηση στο ερώτημα «Πόσοι άνθρωποι έχουν ζήσει ποτέ στη Γη;».

Για τον υπολογισμό του αριθμού των ανθρώπων που έχουν ζήσει επάνω στη Γη, είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν δημογραφικά δεδομένα για περισσότερο από το 99% της διάρκειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Παρόλα αυτά, με κάποιες υποθέσεις σχετικά με το μέγεθος του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, και με κάποια άλλα στοιχεία, μπορούμε να πάρουμε μια γενική ιδέα αυτού του αριθμού.

Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να πλησιάζει πλέον τα 8 δισεκατομμύρια άτομα, ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ τόσο... συνωστισμένος όσο σήμερα.

Θα μπορούσε όμως να χωρέσει η Γη όσους ανθρώπους πέρασαν ποτέ από τον πλανήτη;  Μάλλον όχι, αν δεχτεί κανείς τους υπολογισμούς δύο ερευνητών του Γραφείου Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην Ουάσιγκτον που συλλέγει δημογραφικά δεδομένα.

Οποιαδήποτε εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που έζησαν ποτέ εξαρτάται ουσιαστικά από τρεις παράγοντες: το χρονικό διάστημα που πιστεύεται ότι οι άνθρωποι υπήρχαν στη Γη, το μέσο μέγεθος του πληθυσμού σε διάφορες περιόδους και τον αριθμό των γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια κάθε μιας από αυτές τις περιόδους. Η εκτίμηση, ωστόσο, δεν εξαρτάται από τον αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε χρονικής περιόδου.

Ο προσδιορισμός του πότε πραγματικά δημιουργήθηκε η ανθρωπότητα δεν είναι απλός. Οι αρχαιότεροι ανθρωποειδείς πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν ήδη από το 7o εκατομμύριο π.Χ. Τα πρώτα είδη του γένους Homo εμφανίστηκαν γύρω στο 2o εκατομμύριο με 1,5 εκατομμύριο π.Χ. Τα σημερινά στοιχεία υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος Homo sapiens εμφανίστηκε γύρω στο 190.000 π.Χ.  και όχι στο 50.000 π.Χ. που ήταν η προηγούμενη θεωρία. 

Με τα νέα εκτίμηση για το σύνολο των ανθρώπων που γεννήθηκαν ποτέ, ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη (από την αρχή της αθρωπότητας) αυξήθηκε από 109 δισεκατομμύρια σε 117 δισεκατομμύρια, που δεν είναι μεγάλη αλλαγή.