Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στη ψηφιακή ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (The International Chamber of Commerce) με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή», μετέφερε τη βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας
Επιπλέον, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι η στενή συνεργασία που υπάρχει σήμερα μεταξύ του υπουργείου και της ΚΕΔΕ πρέπει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο, τόσο για την επιτάχυνση της υλοποίησης και απορροφητικότητας του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» όσο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στον ρόλο που πρέπει να έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τόνισε ότι η υλοποίησή του «αποτελεί στοίχημα για τους ίδιους τους πολίτες», επισημαίνοντας τη συμβολή των έργων που θα γίνουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών αλλά και στην οικονομική ανάπτυξή τους. Ακόμη, υπογράμμισε ότι το ζητούμενο είναι η ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος και απορρόφησης των πόρων, υποστηρίζοντας πως -εάν απαιτηθεί- θα υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Όπως πρόσθεσε, πλέον, οι δήμοι έχουν στη διάθεσή τους, εκτός από το «Αντώνης Τρίτσης», άλλα δύο σημαντικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πέτσας: «Σύμμαχος η Αυτοδιοίκηση»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε «συμμάχους» στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η χώρα μας χαρακτήρισε την κυβέρνηση, την Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Πέτσας, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί νέα αλλά τελική παράταση, που θα είναι η 31η Μαΐου, στην προθεσμία κατάθεσης προτάσεων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης έργων σε αυτό το πρόγραμμα, τονίζοντας, με τη σειρά του, τη σημασία που έχει η ταχύτατη υλοποίησή του, ώστε «έως το 2024 να έχει αλλάξει η ελληνική περιφέρεια και συνολικά η ελληνική πολιτεία».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε και για τη τη σημασία που έχει η γρήγορη απορροφητικότητα των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, ώστε να υπάρξουν και νέες χρηματοδοτήσεις του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά -μετά από πολλά χρόνια- που αντιστρέφεται η εικόνα της υποχρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τέλος, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι με τα συναρμόδια υπουργεία φρόντισαν το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» να έχουν «περίπου τα ίδια τα κριτήρια επιλεξιμότητας» έργων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο -όταν απαιτείται- για καλύτερη απορρόφηση πόρων.
Καραμανλής: «Αυξήσαμε τον στόλο των λεωφορείων στην Αθήνα»
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι οι δύο κοινοί στόχοι κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.»
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.«Αυξήσαμε κατά 50% τον στόλο λεωφορείων στην Αθήνα και υπερδιπλασιάσαμε στη Θεσσαλονίκη ενώ γίνανε προσλήψεις μετά από 10 χρόνια. Ο επικείμενος διαγωνισμός 1.300 λεωφορείων θα λύσει οριστικά το πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.
«Είμαστε κοντά στην Αυτοδιοίκηση και αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της Αυτοδιοίκησης σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, και χαρακτήρισε ως «πυξίδα» όλων αυτών το Σχέδιο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
«Το κράτος οφείλει να στηρίζει πλήρως την Αυτοδιοίκηση λόγω της εγγύτητάς της με την κοινωνία», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.