Πολιτική

Πολιτική διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης - Μηνύματα Τσίπρα απο την ΚΟ

Πολιτική διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης - Μηνύματα Τσίπρα απο την ΚΟ
Το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η Σύνοδο Κορυφής στα μέσα του ίδιου μήνα, είναι οι ημερομηνίες ορόσημο για την κυβέρνηση που ρίχνει το βάρος για την εξεύρεση λύσης ώστε να υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης

Εργασιακά και το ύψους του πλεονάσματος του 2018 είναι τα αγκάθια που κάνουν την συμφωνία να φαίνεται τουλάχιστον προς ώρας, δύσκολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να τονίσει στέλνοντας μηνύματα και στους δανειστές πως η λήψη νέων μέτρων δεν είναι στο πλάνο της κυβέρνησης και οι κόκκινες γραμμές θα διατηρηθούν.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκφράσει την αισιοδοξία του πως η αξιολόγηση θα κλείσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν οριστεί σε θέματα όπως τα εργασιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τονίσει προς τους βουλευτές το κρίσιμο ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να μπορέσει να αλλάξει η ατζέντα και η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των δικών της προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με την ελάφρυνση των αδύναμων κοινωνικά στρωμάτων.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως αναμένεται ο πρωθυπουργός να εξαπολύσει νέα επίθεση προς τη ΝΔ την οποία θα κατηγορήσει για άλλη μια φορά πως συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις του ΔΝΤ.

Αλλαγές στους επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται κατά τη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έτσι δεν αποκλείεται υπουργοί που βρέθηκαν εκτός χαρτοφυλακίων από τον τελευταίο ανασχηματισμό, όπως οι Νίκος Ξυδάκης και Δημήτρης Μάρδας να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην Βουλή.