Οι τιμές στα ακίνητα που «θεριεύουν», τα κεράκια της Aegean και η σκιά Τσίπρα που «τσιτώνει» Κασσελάκη

Οι τιμές στα ακίνητα που «θεριεύουν», τα κεράκια της Aegean και η σκιά Τσίπρα που «τσιτώνει» Κασσελάκη

Ο Στέφανος εκπρόσωπος

Όχι ότι είχε κανείς απορία, αλλά με τη χθεσινή του παρέμβαση στον Γιώργο Λιάγκα ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να επιβεβαιώσει πως ενοχλήθηκε... σφόδρα από την έρευνα της GPO για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς, η οποία επιβεβαιώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στα μάτια του κόσμου ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του ευρύτερου χώρου.

Η αποστροφή του πως «μου έχει πει ότι αυτό το κεφάλαιο για εκείνον έχει κλείσει» και το αμήχανο αλλά κάθετο «όχι» στο ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικήσει την ηγεσία της Κεντροαριστεράς» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας.
Αυτό που πραγματικά ενόχλησε ωστόσο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο τα ευρήματα, όσο η... δημοσιοποίησή τους, δεδομένου πως όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, η ίδια η Κουμουνδούρου έχει παραγγείλει ακριβώς την ίδια έρευνα από άλλη δημοσκοπική εταιρία.

Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας βέβαια, μέσα από τη στήλη του Βασίλη Σκουρή «Παιχνίδια Εξουσίας» έγκαιρα το Dnews.gr σας έχει ενημερώσει πως δεν είναι ούτε μία, ούτε δύο αλλά τέσσερις οι έρευνες που «μετρούν» το μέλλον της Κεντροαριστεράς και τις εν δυνάμει ηγεσίες της στη μετεκλογική εποχή. Και πως και οι τέσσερις βγάζουν τα ίδια πάνω κάτω αποτελέσματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προηγείται με μεγάλη διαφορά και τον κ. Κασσελάκη να βρίσκεται μεταξύ τρίτης και τέταρτης θέσης.
Κάτι τέτοια βλέπει ο Πρόεδρος, ντύνεται εκπρόσωπος και αρχίζει τις ταβανόπροκες.

Βγήκε για ψώνια η Σεμίραμις

Όχι δεν αναφερόμαστε στη θρυλική βασίλισσα της Ασσυρίας αλλά στην Σεμίραμις Παληού την ισχυρή γυναίκα της εισηγμένης στο αμερικανικό χρηματιστήριο Diana Shipping Inc που ενισχύει τον στόλο της. Πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε την υπογραφή της σύμβασης των δύο νεότευκτων πλοίων ξηρού φορτίου Kamsarmax, χωρητικότητας 81.200 dwt. Η συγκεκριμένη αγορά προσεγγίζει τα 100 εκατ. δολάρια. Που δεν τα λες και λίγα όπως και τα έσοδα της εταιρείας. Το πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν στα 57,6 εκατ. δολάρια έναντι 72,6 εκατ. δολ. για το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ο λόγος της καθίζησης οι μειωμένες μέσες τιμές ναύλωσης. Όσο για τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν στο 1/10. Από 22,7 εκατ. δολ. πέρυσι στα 2,1 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του φέτος.

Τα γενέθλια της Aegean

Κεράκια έσβησε η Aegean που έκλεισε τα 25 χρόνια. Ήταν τον Μάιο του 1999, µετά την απελευθέρωση της ελληνικής εσωτερικής αγοράς αεροµεταφορών, όταν η εταιρεία που δημιούργησε ο Ευτύχης Βασιλάκης ξεκίνησε τις τακτικές πτήσεις µε δύο αεροσκάφη AVRO RJ-100 ενώ πλέον ανοίγει φτερά προς νέους προορισμούς σε Αραβικό Κόλπο, Ινδία, Αφρική. Πέρυσι η εταιρεία πρόσφερε 18,5 εκατοµµύρια θέσεις, αυξηµένες κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά µε το 2022, ενώ µετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, επιτυγχάνοντας αύξηση 26% σε σύγκριση µε τo 2022.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 3.700 εργαζόμενους και επιχειρεί με 76 αεροσκάφη σε 156 προορισμούς με 249 απευθείας δρομολόγια σε 47 χώρες. Εμείς θέλουμε να της ευχηθούμε να τα εκατοστίσει αλλά καλό θα είναι να μειώσει λίγο το κόστος των εισιτηρίων που έχουν πετάξει όπως πετάνε και τα αεροπλάνα της.

Επιστροφή στις μέρες του 2008

Και αυτό δεν το λες καλό για πολλούς λόγους. Όμως τις μέρες του 2008 τις ζούμε τουλάχιστον σε ότι αφορά τη στεγαστική πίστη. Σύµφωνα µε τους δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) οι τιµές πώλησης κατοικίας στην Αττική κινούνται πάνω από το προηγούµενο υψηλό που είχε καταγραφεί το 2008.

Για να αντιληφθούμε την έκρηξη στις τιµές αρκεί να σας πω πως από το 2017 οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 85% σε σχέση µε τις αρχές του 2017, όταν ξεκίνησε η πορεία ανάκαµψης της κτηµαταγοράς. Στο κέντρο της Αθήνας η µέση τιµή πώλησης ενός νεόδµητου διαµερίσµατος κινείται στα 3.440 ευρώ/τ.µ., και η τιµή των µεταχειρισµένων κατοικιών στα 2.300 ευρώ/τ.µ. Στα βόρεια προάστια η µέση τιµή πώλησης των νεόδµητων έχει ξεπεράσει τα 4.250 ευρώ/τ.µ. και των µεταχειρισµένων τα 2.800 ευρώ/τ.µ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το πρώτο τρίµηνο σημειώθηκε αύξηση 10,4%. Όσο για τον όγκο της οικοδομικής δραστηριότητας η αύξηση της πολλαπλάσια +38,6% το πρώτο τρίμηνο.

Βαριά η πόρτα του Μαξίμου για Άρχοντες

Στο στρατόπεδο της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να εντείνει τους ρυθμούς της καμπάνιας του ενόψει ευρωεκλογών, σε μία κούρσα που ομολογουμένως τρέχει μόνος χωρίς αντίπαλο, ωστόσο κατάφερε και βρήκε χρόνο για μία σημαντική συνάντηση με εκπροσώπους του Chicago Council on Global Affairs. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του συμβουλίου ελληνοαμερικανικής ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το «οικονομικό θαύμα» της χώρας και το πώς η Ελλάδα «έγινε πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή».

Ως εκ τούτου, η συνάντηση αυτή φώτισε μία άλλη συνάντηση που δεν έλαβε χώρα ποτέ, καθώς οι πόρτες του Μαξίμου αποδείχθηκαν αρκετά βαριές για να ανοίξουν σε ενδεχόμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους «Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου» που ολοκλήρωσαν χθες το 4ο Διεθνές Συνέδριο τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τη θρησκευτική ελευθερία. Στο Συνέδριο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρηματικού, πολιτικού και εκκλησιαστικού κόσμου.

Οι κακές γλώσσες πάντως από την Ομογένεια αποδίδουν το γεγονός στη συμμετοχή συγκεκριμενου προσώπου που φέρεται να τελεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, σε καθεστώς persona non grata για το πρωθυπουργικό γραφείο. Η παρουσία του συγκεκριμένου προσώπου εξάλλου ήταν οπως μαθαίνουμε και ο λόγος ακύρωσης της προγραμματισμένης ομιλιας του κ. Μητσοτακη ενώπιον των… Αρχόντων…