Opinions

Κώστας Ζαχαριάδης: Το μήνυμα και της Αθήνας

Κώστας Ζαχαριάδης Κώστας Ζαχαριάδης
Κώστας Ζαχαριάδης: Το μήνυμα και της Αθήνας
Το μεγάλο ερώτημα για μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και το τέλος του 41,5% του κ. Μητσοτάκη είναι αν όλοι οι συντελεστές που οδήγησαν στην επιτυχία της Αθήνας έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί, πώς έχει συμβεί και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη εμπειρία ως οδηγό στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς απλουστευτικές μεταφορές.

Δεν έχουν περάσει 100 μέρες από τότε που άλλαξε χέρια ο Δήμος Αθηναίων. Και όμως το βαρύ πυροβολικό της ΝΔ και όχι μόνο είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Πρόσφατα ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Θάνος Πλεύρης επιτέθηκαν κατά του Χάρη Δούκα. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο Δήμαρχος έχει βρεθεί στο στόχαστρο και τον πυροβολούν ακόμα και προληπτικά -από την πρώτη στιγμή, για να είμαστε σαφείς, πριν καν ακόμα αναλάβει- από τη ΝΔ και όχι μόνο από τη ΝΔ.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτοί που κυβερνούν πέντε χρόνια βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα για την Αθήνα πριν ακόμη συμπληρωθούν 100 μέρες διοίκησης; Φταίει ότι ακόμα δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα, όπως λένε κάποιοι ή κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο πίσω από την τόσο έντονη και συντονισμένη αντίδραση; Είναι απλά αλληλεγγύη στον Κώστα Μπακογιάννη ή ανησυχία για την επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών εκλογών που φαίνεται ότι ο μεγάλος ηττημένος θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Γιατί έσπευσαν να μιλήσουν για «Βατερλό» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ ο πανελλαδικός αυτοδιοίκητος συσχετισμός ήταν δεδομένος από τον Οκτώβρη του 2023;

Γιατί φοβούνται. Ξέρουν ότι η «Προοδευτική Συμμαχία» μπορεί να δώσει ένα πετυχημένο παράδειγμα όχι μόνο εκλογικής νίκης, όπως έγινε σε σημαντικούς Δήμους της χώρας, αλλά και ένα επιτυχημένο σενάριο εφαρμοσμένης πολιτικής. Να είναι, δηλαδή, καλύτερη διοίκηση από αυτή που ηττήθηκε στις εκλογές. Το είδαν και στη Βουλή. Όταν η αντιπολίτευση σταμάτησε τον εσωτερικό της εμφύλιο και πρόταξε τα αυτονόητα που την ενώνουν, έβαλε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και της προκάλεσε ρωγμές. `Το είδαν στο φοιτητικό κίνημα και στον αγώνα των αγροτών που κατόρθωσαν να μεταστρέψουν την κοινή γνώμη υπέρ των αιτημάτων διεκδίκησής τους και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ έγραψε χαρακτηριστικά «Δεν χωρούν ψευδαισθήσεις η Αθήνα γυρίζει σε εποχές Παρακμής, στο έλεος της Άκρας Αριστεράς, με την συνδρομή φυσικά του Πράσινου Σύριζα δηλ του τωρινού ΠΑΣΟΚ. Προς Γνώσιν για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές και τις επιλογές μας εκεί…» Κι όλα αυτά έχουν συμβεί από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι σήμερα!

Το λέει καθαρά. Μπορούν να μας κερδίσουν. Μπορούμε να χάσουμε. Στη ΝΔ έχουν καταλάβει και έχουν αποκωδικοποιήσει «το μήνυμα και της Αθήνας», αλλά και των ευρωπαϊκών εκλογών που έχουμε μπροστά μας. Το μεγάλο ερώτημα για μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και το τέλος του 41,5% του κ. Μητσοτάκη είναι αν όλοι οι συντελεστές που οδήγησαν στην επιτυχία της Αθήνας έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί, πώς έχει συμβεί και πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη εμπειρία ως οδηγό στην κεντρική πολιτική σκηνή χωρίς απλουστευτικές μεταφορές.

Τεράστια συζήτηση, πρόωρη εβδομήντα σχεδόν μέρες πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών, αδύνατη χωρίς την νέα πολιτική γεωγραφία που θα αναδείξουν οι ευρωεκλογές, αλλά επίκαιρη κάθε μέρα. Όταν έχεις μια κυβέρνηση που αποδοκιμάζει τα ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου, επιτίθεται στην ευρωπαία εισαγγελέα, σφετερίζεται τα email των αποδήμων για κομματική χρήση, επιτίθεται στον τύπο όταν τα δημοσιεύματα και τα πρωτοσέλιδα που εκδίδουν δεν είναι της αρεσκείας τους, μοντάρουν τα αποδεικτικά μιας εθνικής τραγωδίας/ενός εγκλήματος, τότε η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική και εκτιμώ ότι σύντομα θα είναι και σαρωτική.

(Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία)