Οικονομία

Φόβοι «ατυχήματος» με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου για το 2015

Φόβοι «ατυχήματος» με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου για το 2015 Φόβοι «ατυχήματος» με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου για το 2015
Φόβοι «ατυχήματος» με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου για το 2015 Εντονη ανησυχία προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλ. Φλαμπουράρη, ότι εάν χρειαστεί η Αθήνα θα ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την παράταση κατά δύο μήνες της αποπληρωμής των δανείων που λήγουν τον Μάρτιο.

 Ανησυχία προκαλεί τόσο για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, όσο κυρίως για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά ταμεία αυτή την περίοδο.

Οι υποχρεώσεις του Μαρτίου είναι πολλές και σε σύγκριση με τις εισπράξεις του ίδιου μήνα είναι κατά πολύ περισσότερες. Γεγονός το οποίο αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της χθεσινής συζήτησης του Euroworking Group, καθώς η Ευρωζώνη ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει «ατύχημα» με τη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα της χρηματοδότησης της Ελλάδας γενικότερα, απασχολεί εντόνως την Ευρωζώνη με το πρακτορείο MNI να επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί δάνειο 30 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, που θα συνοδεύεται από Μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες ανάγκες, σύμφωνα με πληροφορίες εάν δεν βρεθεί κάποια λύση άμεσα, τότε εντός του Μαρτίου θα υπάρξει «τρύπα» στις ταμειακές ροές του κράτους. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, έχει δηλώσει ότι χωρίς κάποια λύση τότε τον Μάρτιο πολύ δύσκολο θα αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις του ΔΝΤ που ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά, τον Μάρτιο οι υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι 7,27 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε έντοκα γραμμάτια που θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις, τα 1,6 δισ. ευρώ σε λήξεις δανείων του ΔΝΤ, τα 800 εκατ. ευρώ σε τόκους, τα 79 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI και άλλα 200 εκατ. ευρώ σε άλλες υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας (που μέχρι πρότινος ήταν ο αρμόδιος υπουργός για τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους), ανέφερε χθες ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, χρεολύσια και τόκοι, υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τα 3 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Επίσης, σημείωσε πως τον Μάιο διαμορφώνονται περίπου στα 4 δισ. ευρώ και στα 6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Το πρώτο «κρας τεστ» για το Δημόσιο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, θα πρέπει να εξοφληθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η έκδοση νέων εντόκων γραμματίων αντίστοιχου ύψους έως την Πέμπτη και απομένει να αποδειχτεί ότι αυτό είναι εφικτό. Γενικότερα, στις λύσεις που αναζητεί το οικονομικό επιτελείο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου και των επόμενων μηνών περιλαμβάνονται:

1. Η αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων έως και κατά 10 δισ. ευρώ. Το αίτημα έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά είναι και η μοναδική λύση που μπορεί να δώσει απάντηση στο πρόβλημα της ρευστότητας έως τον Ιούλιο.

2. Η αποχώρηση της Τράπεζας της Ελλάδος από τα έντοκα γραμμάτια, που μέσω του κοινού της κεφαλαίου (λογαριασμός που τηρούνται τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου) κατέχει περί το 1 δισ. ευρώ. Αν η ΤτΕ αποχωρήσει από τα έντοκα γραμμάτια και το παραπάνω ποσό καλυφθεί από τις τράπεζες, τότε θα υπάρχει περιθώριο για επιπλέον βραχυπρόθεσμο δανεισμό (repos) του Δημοσίου από τους φορείς του κατά 1 δισ. ευρώ.

3. Η διακοπή της αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Δημοσίου, που από τη μία πλευρά θα δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» για τα κρατικά ταμεία, αλλά θα δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

4. Ο δανεισμός από τα διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου που τηρούν στις εμπορικές τράπεζες. Ηδη κάποιοι έχουν συμφωνήσει σε αυτό, αλλά υπάρχουν και οργανισμοί που το αρνούνται.

5. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ τον Μάρτιο από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ, όπως έχει προτείνει ο κ. Βαρουφάκης. Ομως, η εκταμίευση αυτού του ποσού είναι συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση του ελέγχου, οπότε θεωρείται αδύνατο να προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο.

πηγη: Καθημερινή