Οικονομία

Μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Ο ρόλος των φυσικών καταστροφών

Μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Ο ρόλος των φυσικών καταστροφών
Οι πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και επιχειρήσεων καταγράφονται στην ελληνική αγορά, λόγω της αύξησης των αντασφαλιστικών συμβάσεων, δηλαδή των συμβολαίων που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλους αντασφαλιστές παγκοσμίως για τον επιμερισμό των ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους.

Οι αυξήσεις που επέβαλαν οι μεγάλοι αντασφαλιστές λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών που συνέβησαν το 2023 ξεκινούν από 10% και φθάνουν έως και 30% –ανάλογα με την εταιρεία–.

Οι προθέσεις των μεγάλων αντασφαλιστικών ομίλων καθοδηγούνται από την αύξηση της συχνότητας των καταστροφικών φαινομένων, που έχουν «σταθεροποιήσει» τα τελευταία χρόνια το κόστος για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών πάνω από τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Ενδεικτικά, η κακοκαιρία «Daniel» έχει στοιχίσει στην ελληνική ασφαλιστική αγορά 372 εκατ. ευρώ, με βάση τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία του Νοεμβρίου, αλλά ο λογαριασμός αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς στην πρώτη καταγραφή ζημιών θα προστεθούν και οι αποζημιώσεις από την απώλεια εισοδήματος, αφού αρκετές επιχειρήσεις χρειάστηκε να μείνουν κλειστές για σημαντικό χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι εκτός από την κακοκαιρία «Daniel», αλλά 50 εκατ. ευρώ αθροίζουν οι αποζημιώσεις από τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και άλλα 17 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από την κακοκαιρία «Elias».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η ασφαλιστική αγορά, θα προσεγγίσει τα 600 εκατ. ευρώ και μέρος αυτού του κόστους θα πληρωθεί από τους αντασφαλιστές στους οποίους οι ελληνικές εταιρείες έχουν μεταφέρει τμήμα του κινδύνου.

Αν και η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα καλύψει τις ζημιές αυτές χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στην κερδοφορία του κλάδου και φυσικά στα ασφάλιστρα.