Market Maven

Η ήττα των hedge funds, η Ten Brinke Hellas και από την Νίσυρο στο Βεζιρχάν

ΙΝΤΙΜΕ ΙΝΤΙΜΕ

Η ήττα των hedge funds

Το 90% του δεκαετούς ομολόγου που εξέδωσε χθες η Ελλάδα, ήτοι τα 3,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 4 δισ. ευρώ, κατέληξε στα χέρια ποιοτικών θεσμικών επενδυτών, κυρίως σε διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων και σε τράπεζες. Μόλις 200 εκατ. ευρώ από την συνολική έκδοση κατέληξαν σε hedge funds, κάτι που μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας θα πρέπει να θεωρείται η νέα κανονικότητα. Για να ακριβολογούμε το 60% της χθεσινής έκδοσης πήγε σε asset managers, το 30% σε τράπεζες και το 5% σε hedge funds. Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης, το δεκαετές ομόλογο που είχε εκδώσει πέρυσι τον Ιανουάριο ο ΟΔΔΗΧ είχε καταλήξει κατά 47% στα χαρτοφυλάκια asset managers, κατά 27% σε τράπεζες και το 11% σε hedge funds. Δηλαδή στην νέα έκδοση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που είναι τα πρώτα που ρευστοποιούν θέσεις και πιέζουν τις τιμές των ομολόγων, πήραν ένα ισχνό κομμάτι. Αυτό σηματοδοτεί την αποδυνάμωση της ισχύς που είχαν στο ελληνικό χρέος τα τελευταία δέκα χρόνια. Και μια και μιλάμε για συγκρίσεις, το περυσινό δεκαετές ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ είχε απόδοση 4,28%, ενώ χθες το Δημόσιο δανείσθηκε 4 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,478%. Και το κόστος αυτό θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες

H Ten Brinke Hellas

H Ten Brinke Hellas, η ολλανδικών συμφερόντων κατασκευαστική εταιρεία που αναπτύσσει οικιστικά ακίνητα, logistics, γραφεία, τουριστικά καταλύματα, εμπορικά ακίνητα και retail parks στην Ελλάδα, προχώρησε στη χρηματοδότηση μιας σειράς συνδεδεμένων με αυτή επιχειρήσεων μέσω της κάλυψης ομολογιακών δανείων. Συγκεκριμένα, η Ten Brinke Hellas κάλυψε τα ομολογιακά δάνεια που εξέδωσαν οι Milora Property Development, Μανδράλ Ακίνητα και Σαλέρκο Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων, αθροιστικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Και για τα τρία ομολογιακά δάνεια το ετήσιο επιτόκιο ορίσθηκε στο 6,31%, κάτι που σημαίνει πως η Ten Brinke Hellas θα εισπράξει από τόκους 220.850 ευρώ σε ετήσια βάση. Να σημειωθεί πως οι εγκεκριμένες από τον όμιλο Ten Brinke επενδύσεις της εταιρείας στη χώρα μας για την περίοδο 2024 – 2025 θα διαμορφωθούν σε 250 εκατ. ευρώ με την αξία τους ως τελικό εμπορικό προϊόν να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Από την Νίσυρο στο Βεζιρχάν

Η Νίσυρος απέχει 715 χιλιόμετρα από την κωμόπολη Βεζιρχάν που βρίσκεται στον Ανατολικό Μαρμαρά της Τουρκίας. Ωστόσο, και οι δύο αυτές περιοχές , σε Ελλάδα κα Τουρκία είναι πλούσιες σε ποζολάνη, ένα βιομηχανικό ορυκτό ηφαιστειακής προέλευσης που περιέχει υψηλό ποσοστό ενεργού διοξειδίου του πυριτίου και το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων τσιμέντου χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Χάρη στις ποζολανικές ιδιότητες τα προϊόντα αυτά δεν είναι μόνον οικολογικά, αλλά δημιουργούν εξαιρετικά ανθεκτικές και σκληρές ασβεστοπυριτικές ενώσεις. Η ποζολάνη λοιπόν είναι «θησαυρός» για την τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Για αυτό μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες η Titan Cement International (TCI) προχώρησε στην απόκτηση συμμετοχών αρχικά στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου, η οποία διαθέτει λατομείο περλίτη και ποζολάνης στο Γυαλί της Νισύρου και εν συνεχεία στην απόκτηση δικαιωμάτων παραχώρησης στο ορυχείο ποζολάνης του Βεζιρχάν. Αν και δεν ανακοινώθηκε ο πωλητής των δικαιωμάτων, η αγορά πιθανολογεί πως πρόκειται για την τουρκική Vezirhan Cement.

Νέα πρόσωπα στον ΣΕΔΕΑ

Μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν οι αλλαγές προσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), όπου μετά από πολλά έτη δεν θα εκπροσωπούνται οι εταιρείες Marc και MRB Hellas. Στο νέο ΔΣ του ΣΕΔΕΑ πρόεδρος παραμένει η Βαλέρια Τσάμη της Focus Bari. Αντιπρόεδρος ανέλαβε η Άντζελα Σταθοπούλου της Metron Analysis, η οποία στην προηγουμένη διοίκηση ήταν Γενικός Γραμματέας. Στο νέο ΔΣ τη θέση αυτή κατέλαβε ο Κώστας Σιγαλός της Global Link. Η Ντορίνα Φυντάνη της NielsenIQ ανέλαβε Ταμίας και ο Ραφαήλ Σουστιέλ της DataPower εξελέγη ως μέλος.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.