Life

Κιμ Καρντάσιαν: Της έκαναν αγωγή για ένα τραπέζι - O λόγος

Κιμ Καρντάσιαν: Της έκαναν αγωγή για ένα τραπέζι - O λόγος
Όταν η Κιμ Καρντάσιαν έδειχνε υπερήφανα στην κάμερα το τραπέζι στα γραφεία της εταιρείας της, δεν φανταζόταν ότι δύο χρόνια αργότερα αυτό το βίντεο θα την έβαζε σε μπελάδες.

Τα πλάνα αυτά είναι ο λόγος που τώρα είναι αντιμέτωπη με αγωγή, καθώς κατηγορείται ότι υποστήριξε ότι το εν λόγω τραπέζι είναι του καλλιτέχνη Ντόναλντ Τζαντ, αλλά πρόκειται για απομίμηση.

Ο καλλιτέχνης και γλύπτης- που πέθανε το 1994- ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικός για το ποιος μπορούσε να κατασκευάζει και να πουλάει τα σχέδιά του. Τα κομμάτια του είναι θρυλικά για τους σχεδιαστές επίπλων και του συλλέκτες.

Στο επίκεντρο της αγωγής σε βάρος της Κιμ Καρντάσιαν είναι ένα βίντεο που ανάρτησε το 2022 στο YouTube. Σε αυτό, έκανε μια ξενάγηση στα γραφεία της εταιρείας της, Skkn by Kim, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι.

«Αυτά τα τραπέζια του Ντόναλντ Τζαντ είναι πραγματικά απίστευτα και εναρμονίζονται απόλυτα με τις καρέκλες», ανέφερε στο βίντεο. Όμως, σύμφωνα με το ίδρυμα Τζαντ, αυτό που έδειξε στην κάμερα ήταν «φτηνή απομίμηση» επίπλων που είχε σχεδιάσει ο καλλιτέχνης.

Το βίντεο, σύμφωνα με την αγωγή, είχε φτάσει τα 3,7 εκατομμύρια. Μετά την προσφυγή του ιδρύματος στη δικαιοσύνη το βίντεο «κατέβηκε». Εκτός από την Καρντάσιαν, η αγωγή στρέφεται και κατά της Clements Design, της εταιρείας με την οποία συνεργάστηκε η επιχειρηματίας για τη διακόσμηση των γραφείων της εταιρείας της.

«Από κόντρα πλακέ» το τραπέζι της Καρντάσιαν

Τα κομμάτια που εμφανίζονται στο βίντεο μοιάζουν με το La Mansana Table 22 και το Chair 84, διάσημα σχέδια του καλλιτέχνη. Το ίδρυμα Τζαντ κατασκευάζει ακόμη πολλά από τα σχέδιά του. Το τραπέζι κοστίζει 90.000 δολάρια και οι καρέκλες 9.000 η μία.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αγωγή, τα έπιπλα που παρουσίασε η Καρντάσιαν κατά τα φαινόμενα ήταν από κόντρα πλακέ, υλικό που δεν εγκρίνει το ίδρυμα Τζαντ.

Ακόμη κι αν τα έπιπλα της Καρντάσιαν ήταν αυθεντικά, το ίδρυμα «κατηγορηματικά απαγορεύει στους πελάτες να χρησιμοποιούν έπιπλα του Ντόναλντ Τζαντ για σκοπούς προώθησης και μάρκετινγκ», επισημαίνεται στην αγωγή, σύμφωνα με το CNN.

«Οι καταναλωτές που είδαν το βίντεο ή διάβασαν για αυτό στα ΜΜΕ παραπλανήθηκαν για να πιστέψουν ότι το τραπέζι και οι καρέκλες της Καρντάσιαν ήταν αυθεντικά κομμάτια του Ντόναλντ Τζαντ», επισημαίνει το ίδρυμα, που διεκδικεί τα κέρδη που υποστηρίζει ότι αποκόμισαν η Καρντάσιαν και η Clements Design χρησιμοποιώντας το όνομα του καλλιτέχνη.

«Αυτές οι κακής ποιότητας απομιμήσεις» που εμφανίζονται ως αυθεντικά έπιπλα του Ντόναλντ Τζαντ βλάπτουν το brand., τονίζει το ίδρυμα. «Οι καταναλωτές θα δουν αυτές τις φτηνές απομιμήσεις και λανθασμένα θα συσχετίσουν τα χαμηλής ποιότητας κομμάτια με το brand», συμπληρώνει.

Η Κιμ Καρντάσιαν «πρόσφερε» μια ανάρτηση

Πριν από την κατάθεση της αγωγής, φαίνεται ότι το ίδρυμα έκανε μια προσπάθεια να λυθεί το θέμα, αλλά οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα προσφέρθηκε να αντικαταστήσει τα αντίγραφα με αυθεντικά έπιπλα- σε μειωμένη τιμή- εάν η Καρντάσιαν ανακαλούσε και άλλαζε το βίντεο.

Εκπρόσωποι της Καρντάσιαν προσφέρθηκαν να προωθήσουν το ίδρυμα σε ανάρτηση στα social media, κάτι που απέρριψε η άλλη πλευρά.

Όσο για την Clements Design, σύμφωνα με την αγωγή, δεν υποστήριξε ποτέ ότι το τραπέζι και οι καρέκλες είναι αυθεντικά κομμάτια του Τζαντ και ζήτησαν από το ίδρυμα να λύσει το ζήτημα με την Καρντάσιαν.

Σε ανακοίνωση η εταιρεία ανέφερε ότι τα κομμάτια κατασκευάστηκαν για τα γραφεία της Καρντάσιαν είχαν «εμφανείς βασικές διαφορές» με τα σχέδια του καλλιτέχνη.

«Ο προηγούμενος σύμβουλος του ιδρύματος Τζαντ αναγνώρισε αυτές τις διαφορές. Δεν είχαμε νέα τους εδώ και ένα χρόνο και τώρα μας αιφνιδιάζουν με μια αγωγή. Έγιναν προσπάθειες για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα φιλικά εκείνη την εποχή και το ίδρυμα Τζαντ ήταν απρόθυμο να συμβιβαστεί με λογικούς όρους», ανέφερε ακόμα η Clements Design.