Διεθνή

Τσεχία: Έκαναν άμβλωση στη λάθος γυναίκα

Τσεχία: Έκαναν άμβλωση στη λάθος γυναίκα Φωτογραφία: UNSPLASH
Το περιστατικό συνέβη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Bulovka της Πράγας όταν οι γιατροί μπέρδεψαν δύο εγκυμονούσες και υπέβαλαν σε άβλωση μία νεαρή γυναίκα, η οποία είχε πάει στο νοσοκομέιο για έλεγχο ρουτίνας.

Το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει λόγο για «γλωσσικό εμπόδιο» που οδήγησε στην άμβλωση , που έκανε σε μία αλλοδαπή γυναίκα, η οποία ήταν 4 μηνών έγκυος.

Η γυναίκα πήγε στις 25 Μαρτίου για έναν έλεγχο ρουτίνας αλλά αντ’ αυτού υποβλήθηκε σε κάθαρση της μήτρας της, χωρίς η ίδια να έχει δώσει την άδειά της ή να γνωρίζει κάτι. Οι νοσοκόμες, οι γιατροί, ένας γυναικολόγος και ένας αναισθησιολόγος δεν πρόσεξαν το λάθος, όταν υποβλήθηκε σε αναισθησία που προοριζόταν για άλλη γυναίκα, η οποία ήταν επίσης από άλλη χώρα. Μετά την διαδικασία, η γυναίκα απέβαλε.

Σύμφωνα με το Radio Prague International, η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνα και ελέγχει το περιστατικό ως πρόκληση σωματικής βλάβης.

Το προσωπικό που ήταν υπεύθυνο για το τραγικό αυτό ατύχημα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Το νοσοκομείο διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα με την κατηγορία της αμέλειας. Ο γυναικολόγος Jan PÅáda, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου στην Πράγα δήλωσε στα τοπικά Μέσα ότι «Μία ασθενής που μιλούσε τσέχικα πιθανόν να αντιστεκόταν ενεργά στο γεγονός ότι θα υποβληθεί σε μία διαδικασία που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως». Ανώνυμη πηγή είπε σε τσεχική εφημερίδα ότι και οι δύο γυναίκες ήταν ασιατικής καταγωγής.

Ο David Marx, επικεφαλής της Τσεχικής Ένωσης για την Ισότητα στην Υγείας σημείωσε πως «Σκοπός είναι να γίνει μία εκ βαθέων έρευνα, να αναγνωριστούν οι αιτίες και να θέσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί».

Τι απαντά το νοσοκομείο για την κατά λάθος άμβλωση

Η εκπρόσωπος του νοσοκομείου Bulovka, Eva Stolejda Libigerova, είπε στο CNN Prima News ότι «σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ως αποτέλεσμα μιας σοβαρής παραβίασης των εσωτερικών κανονισμών σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η χειρουργική διαδικασία ξεκίνησε λόγω της λανθασμένης ταυτοποίησης της ασθενούς. Αν οι παραβιάσεις των υποχρεωτικών διαδικασιών αποκαλυφθούν ως μέρος της εν εξελίξει εσωτερικής έρευνας, θα αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε ότι το νοσοκομείο έχει ζητήσει συγγνώμη στην ασθενή και την οικογένειά της και βρίσκεται σε διαδικασία προσφοράς αποζημίωσης.

Στην Δημοκρατία της Τσεχίας, η άμβλωση είναι νόμιμη για τον οποιοιδήποτε λόγο μέχρι τις 12 εβδομάδες. Μέχρι τις 24 εβδομάδες είναι νόμιμη για ιατρικούς λόγους και κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης μόνο σε περίπτωση εμβρυακής ανωμαλίας.