Διεθνή

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώνεται, ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων σπάει ρεκόρ

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώνεται, ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων σπάει ρεκόρ Φωτογραφία: ΑΠΕ
Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν πως οι ξένοι υπήκοοι διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην ιαπωνική κοινωνία, αναπληρώνουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε με τον πιο ραγδαίο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων της χώρας κατέρριψε ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν πως οι ξένοι υπήκοοι διαδραματίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο στην ιαπωνική κοινωνία, αναπληρώνουν τη συρρίκνωση του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός των Ιαπώνων μειώθηκε, για 14η συνεχόμενη χρονιά, κατά περίπου 800.000 ανθρώπους, στα 122,42 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών.

Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ιαπώνων εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια μειώθηκε και στους 47 νομούς του αρχιπελάγους, κατά τους αριθμούς του υπουργείου. Ο συνολικός πληθυσμός της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 125,41 εκατ., ή κατά 511.000 ανθρώπους.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είχε φθάσει στην κορύφωσή του το 2008. Έκτοτε συρρικνώνεται, εξαιτίας της χαμηλής γεννητικότητας, που υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό πέρυσι.

Ο αριθμός των αλλοδαπών οι οποίοι κατοικούν στην Ιαπωνία ήταν 2,99 εκατ. την 1η Ιανουαρίου, αυξημένος κατά 10,7% σε ετήσια βάση, κατά τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί αφότου άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά, πριν από μια δεκαετία.

Το Τόκιο είναι ο τόπος κατοικίας των περισσότερων αλλοδαπών κατοίκων, αποτελούν το 4,2% του πληθυσμού του, είναι αριθμητικά 581.112. Η ιαπωνική πρωτεύουσα ήταν επίσης ο νομός με τη μεγαλύτερη αύξηση του μη ιαπωνικού πληθυσμού πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεξιά) δηλώνει ότι η αντιστροφή της τάσης του δείκτη γεννητικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Η κυβέρνηση Κισίντα, παρά το υψηλό επίπεδο χρέους, υπόσχεται να δαπανάται ποσό ύψους 3,5 τρισεκ. γεν (22,4 δισεκ. ευρώ) σε ετήσια βάση για τους παιδικούς σταθμούς και άλλα μέτρα στήριξης των γονιών.