Επιχειρήσεις

ΤΕΡΝΑ και Motor Oil προχωρούν στην ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού στην Αλεξανδρούπολη

ΤΕΡΝΑ και Motor Oil προχωρούν στην ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού στην Αλεξανδρούπολη
ΤΕΡΝΑ και Motor Oil προχωρούν από κοινού για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Οι δύο εταιρείες έχουν συμφωνήσει για την εξαγορά του 50% της «Αιολική Προβατά Τραϊανουπόλεως», θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που διαθέτει άδεια υπεράκτιου αιολικού 400 MW. Στη συνέχεια θα συνεργαστούν µε τη ∆ΕΗ, που αναπτύσσει πιλοτικό αιολικό στην ίδια περιοχή.

Με τη συμφωνία αυτή διευρύνεται το πεδίο συνεργασίας των εταιρειών Motor Oil και ΤΕΡΝΑ, αφού οι δύο εταιρείες κατασκευάζουν από κοινού μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στην Κομοτηνή (877 MW) αλλά και της Motor Oil με τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις και δρομολογούν την κοινή ανάπτυξη των δύο πιλοτικών έργων της Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προκύπτουν αφού βρίσκονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή.
Τα δύο αυτά έργα θα προχωρήσουν πιλοτικά, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες και με λειτουργική ενίσχυση που θα πρέπει να εγκρίνει η Κομισιόν.Θα αντιμετωπιστούν ως ενιαίο, όπου η κάθε εταιρεία, ήτοι η ΔΕΗ, η Motor Oil και η ΤΕΡΝΑ θα έχουν από 200 MW.

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΑΠ) έχει ήδη εκδώσει άδεια έρευνας στα δύο έργα για τη θαλάσσια περιοχή, η οποία εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και βορείως - βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600 MW.