Επιχειρήσεις

Το επόμενο βήμα για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων: περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα

την Cristina Constandache την Cristina Constandache
Το επόμενο βήμα για τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων: περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα
Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και μηνυμάτων έχουν εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι πλέον απλώς ένας τρόπος αποστολής μηνυμάτων. Στην πραγματικότητα, είναι πλέον πλήρεις πλατφόρμες που προσφέρουν ποικίλες υπηρεσίες. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τι νέο και πρόσφατο υπάρχει στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων το 2022 και τι σημαίνει αυτό όχι μόνο για τους τελικούς χρήστες, αλλά και για τις επιχειρήσεις που αναζητούν καινοτόμους τρόπους σύνδεσης με τους πελάτες τους.

1. Περισσότερες υπηρεσίες και δυνατότητες. Περισσότερη εξατομίκευση. Περισσότερη καινοτομία.

Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Στην ψηφιακή εποχή, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει ζήτηση για περισσότερη αξιοποίηση των κινητών συσκευών. Καθώς οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων γίνονται πιο δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να περιμένουμε ότι θα προσθέσουν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα για να κρατήσουν τους χρήστες στις πλατφόρμες τους.

Αν δούμε τα δεδομένα, η τάση είναι εμφανής. Από το 1ο τρίμηνο του 2022, οι συνομιλίες και τα μηνύματα είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία ψηφιακή δραστηριότητα, που απασχολεί το 95,6% των ενήλικων χρηστών, ενώ επίσης αυξάνεται ο χρόνος που αφιερώνουν οι χρήστες σε αυτές τις εφαρμογές καθημερινά. Επιπλέον, τουλάχιστον το 43,5% χρησιμοποιεί εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για να βρει πληροφορίες σχετικά με μάρκες και προϊόντα.

Καθώς οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες και δυνατότητες, αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερη εξατομίκευση. Αυτά είναι καλά νέα για τις επιχειρήσεις που αναζητούν επικοινωνία ένας προς έναν και έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τεράστιο κοινό ταυτόχρονα. Για τις εταιρείες που βασίζονται σε δεδομένα, υπάρχουν ακόμα καλύτερα νέα.

Τώρα μπορείτε να βελτιστοποιήσετε και να ενισχύσετε την προβολή σας με εξατομικευμένο μάρκετινγκ. Αυτή η αλλαγή θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνδεθούν καλύτερα με το κοινό τους και να δουν μεγαλύτερη αφοσίωση από το κοινό και αποτελέσματα.

Η καινοτομία θα συνεχίσει να παίζει μεγάλο ρόλο στον χώρο των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Το επόμενο μεγάλο πράγμα θα μπορούσε να είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR) ή η Εικονική Πραγματικότητα (VR). Ακολουθώντας αυτήν την τάση, για παράδειγμα, το Viber έχει ήδη εισαγάγει το AR με τους φακούς Viber που έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία. Περισσότερες από 52 εκατομμύρια φωτογραφίες ή βίντεο με φακούς δημιουργήθηκαν μόλις μέσα στους πρώτους τρεις μήνες από την κυκλοφορία τους.

2. Αυξημένη προσοχή στο απόρρητο και την ασφάλεια.

Καθώς οι άνθρωποι εξαρτώνται περισσότερο από τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όλοι συνειδητοποιούν επίσης την ανάγκη για απόρρητο και ασφάλεια. Ο διαδικτυακός χώρος θεωρείται συχνά πρωταρχικός στόχος για χάκερ και άλλους κακόβουλους παράγοντες και πάνω από το 40% των χρηστών του Διαδικτύου ανησυχούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα χρησιμοποιούνται καταχρηστικά. Ως εκ τούτου, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αυξημένη εστίαση στην ασφάλεια από τους προγραμματιστές εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι χρήστες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το απόρρητό τους στο διαδίκτυο και θέλουν να γνωρίζουν ότι τα μηνύματά τους είναι ασφαλή από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Για παράδειγμα, στο Viber η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη στο DNA της εφαρμογής και αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για τις ιδιωτικές επικοινωνίες χρηστών, αλλά και για τα επαγγελματικά μηνύματα. Για ιδιωτικές και ομαδικές συνομιλίες και ιδιωτικές κλήσεις, η εφαρμογή διαθέτει προεπιλεγμένη κρυπτογράφηση end-to-end, καθώς και αυτοκαταστρεφόμενα μηνύματα. Για την επικοινωνία εταιρείας-χρήστη, το Viber προσφέρει κρυπτογράφηση in transit, η οποία παρέχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ασφάλειας, ώστε οι επιχειρήσεις και οι χρήστες να μπορούν να είναι σίγουροι ότι τα μηνύματά τους είναι ασφαλή από τους χάκερ. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων δεν αποθηκεύει μηνύματα σε διακομιστές και χρησιμοποιεί μόνο μια ασφαλή σύνδεση HTTPS.

3. Ενσωμάτωση άλλων εφαρμογών και υπηρεσιών.

Καθώς οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων γίνονται πιο δημοφιλείς, μπορούμε να περιμένουμε να τις δούμε να ενσωματώνονται με άλλες εφαρμογές και υπηρεσίες ή να επιτρέψουμε σε άλλες εφαρμογές να εξυπηρετούν τους πελάτες τους μέσω της πλατφόρμας Viber. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργίες όπως η δυνατότητα να κάνετε κράτηση για ταξίδια ή να κάνετε κρατήσεις σε εστιατόρια απευθείας από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων—ή σύνθετες ενσωματώσεις API, όπως με την ενσωμάτωση CDP και CRM.

Whats next for messaging apps Trends

Για παράδειγμα, το Viber είναι ήδη ενσωματωμένο με μια σειρά από εφαρμογές και υπηρεσίες τρίτων. Σήμερα οι χρήστες μας μπορούν να κάνουν πληρωμές κοινής ωφέλειας μέσω της εφαρμογής, να παραγγείλουν ταξί και φαγητό, να πληρώσουν για πάρκινγκ, να κάνουν κράτηση πτήσεων, να μεταφέρουν χρήματα και πολλά άλλα.

4. Εμπόριο μέσω συνομιλιώ.

Το συνομιλητικό εμπόριο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων από επωνυμίες για την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών και την παροχή υποστήριξης πελατών μετά την πώληση. Αυτό σημαίνει υποστήριξη, προώθηση και διευκόλυνση των πωλήσεων σε κάθε βήμα του ταξιδιού του πελάτη: από τη βοήθεια των χρηστών να κάνουν την έρευνά τους και να απαντούν στις ερωτήσεις τους καθώς παίρνουν την απόφαση να αγοράσουν — έως τη δυνατότητα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών απευθείας από την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων . Αναμένουμε να δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να ενθαρρύνουν και να πραγματοποιούν συναλλαγές στο εγγύς μέλλον.

5. Άμεση απόκριση.

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν σχεδιαστεί για άμεση επικοινωνία, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για την εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνομιλίας με έναν εκπρόσωπο εξυπηρέτησης πελατών ή αποστολής αυτοματοποιημένων απαντήσεων σε συνήθεις ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, οι χρήστες του Viber μπορούν να αλληλεπιδρούν με εταιρείες γρήγορα και εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν απάντηση μέσω email ή τηλεφωνική κλήση. Τα επαγγελματικά μηνύματα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επιλύουν ερωτήματα πελατών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και να ενημερώνουν το κοινό. Τα chatbots μπορούν να παρέχουν γρήγορες απαντήσεις σε κοινές ερωτήσεις χωρίς την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Τα chatbot είναι επίσης προγραμματισμένα για απαντήσεις σε πραγματικό χρόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι επιχειρήσεις βλέπουν αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της αφοσίωσης και των πωλήσεων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις επιχειρήσεις;

Η τάση προς περισσότερες δυνατότητες και λειτουργικότητα στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο μάρκετινγκ. Στείλτε στοχευμένα μηνύματα στους πελάτες, προσφέρετε υποστήριξη πελατών και πραγματοποιήστε ακόμη και συναλλαγές. Εάν δεν χρησιμοποιείτε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για να συνδεθείτε με τους πελάτες σας, χάνετε.

Οι χρήστες σήμερα θέλουν οι εφαρμογές τους να κάνουν περισσότερα για αυτούς. Οι άνθρωποι ξοδεύουν πάνω από τα τρία τέταρτα του χρόνου τους στις τρεις πιο αγαπημένες τους εφαρμογές και σχεδόν το μισό χρόνο σε μία μόνο εφαρμογή. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μάρτυρες της ανόδου των υπερεφαρμογών: one-stop shops για πολλές από τις ανάγκες των χρηστών, από την παραγγελία φαγητού μέχρι την κράτηση ταξιδιού μέχρι την πληρωμή λογαριασμών.

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων είναι καλά εξοπλισμένες για να παρέχουν στους χρήστες τη μέγιστη χρησιμότητα, ώστε να μπορούν να επιλύουν πολλές εργασίες με την άνεση μιας εφαρμογής, δημιουργώντας έτσι πολλαπλά σημεία επαφής για τις επωνυμίες για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους.

Cristina Constandache Chief Revenue Officer at Rakuten Viber

Η Cristina Constandache, είναι Chief Revenue Officer στη Rakuten Viber