Ένα από τα φρούτα που τα τελευταία χρόνια έχει μπει στο διατροφολόγιο πολλών αποκτώντας φανατικούς θαυμαστές που ορκίζονται για τα οφέλη του είναι το μάνγκο ! Είναι ένα γευστικό τροπικό φρούτο γεμάτο θρεπτικά συστατικά, σύμμαχος στη μάχη κατά της χοληστερίνης. Η φλούδα του δεν τρώγεται και το χρώμα του κυμαίνεται από κίτρινο μέχρι πράσινο.
Πρωταγωνιστεί σε smoothies, χυμούς, γλυκά αλλά και σε σαλάτες δίνοντας μια ξεχωριστή δοσερή γλυκάδα στα πράσινα λαχανικά. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Παράλληλα τα αντιοξειδωτικά είναι πολύ σημαντικά για την προστασία των κυττάρων από την βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που συνδέονται στα κύτταρα και τα καταστρέφουν.
Μάνγκο: Το εξωτικό φρούτο με την γλυκιά απόλαυση με θρεπτικά οφέλη
Το μάνγκο είναι εξαιρετική πηγή:
Βιταμίνης Α
Βιταμίνης C
Βιταμίνης Κ
Καλίου
Β-καροτένιου
Φολικού οξέος
Χολίνης
Μαγνησίου
Αντιοξειδωτικά
Ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες. Η βιταμίνη Α είναι ουσιαστική για το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Χάρη στην λουτεΐνη και την ζεαξανθίνη είναι εξαιρετικός καρπός για την όραση. Αυτά τα συστατικά συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή του ματιού, το τμήμα που μετατρέπει το φως σε σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο και έτσι βλέπουμε. Μέσα στον αμφιβληστροειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, λειτουργούν σαν φυσικά αντηλιακά, απορροφώντας το υπερβολικό φως. Προστατεύουν τα μάτια από το επιβλαβές μπλε φως.
Λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή κραμπών, ενώ δίνει φυσική ενέργεια τις ημέρες που νιώθεις εξάντληση.
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε ίνες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Βοηθάει στον περιορισμό της δράσης της ορμόνης λεπτίνης που παράγει κύτταρα του λίπους. Η βιταμίνη-C και η πηκτίνη βοηθούν επίσης στην μείωση της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την αύξηση της συσσώρευσης λίπους και τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.
Μάνγκο το αντικαρκινικό που νικά και την χοληστερίνη
Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αντικαρκινική του δράση λόγω των πολυφαινόλων που περιέχει. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του 2014 από το Ινστιτούτο Obesity Research and Program Evaluation του πανεπιστημίου Texas A&M στις ΗΠΑ οι πολυφαινόλες που περιέχει περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.
Με επικεφαλής την δρ Susanne Talcott, οι ερευνητές εξήγαγαν πολυφαινόλες από μάνγκο της ποικιλίας Keitt και τις χρησιμοποίησαν σε "in vitro" διαδικασία σε δείγμα καρκινικών κυττάρων (από καρκίνο του μαστού), αλλά και υγιών κυττάρων. Διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο περιόρισαν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε ποσοστό 90%, και των υγιών κυττάρων σε ποσοστό 20%. Επίσης αποδείχτηκε ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο εστίασαν την δράση τους επάνω στα καρκινικά κύτταρα. Επίσης η φλεγμονή έδειξε σημαντική μείωση τόσο στα καρκινικά, όσο και στα υγιή κύτταρα. Στην συνέχεια οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα δεύτερο πείραμα, αυτήν τη φορά σε ποντίκια, τα οποία είχαν προσβληθεί με καρκινικά κύτταρα (και πάλι από καρκίνο του μαστού). Χρησιμοποιώντας τις ίδιες πολυφαινόλες που εξήγαγαν από το μάνγκο Keitt, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και στα ποντίκια περιορίστηκε αισθητά η εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό τους και η αύξηση του καρκινικού όγκου.
Η δρ Talcott υποστηρίζει ότι «η in vitro έρευνα αλλά και εκείνη που έγινε στα ποντίκια μας φέρνουν πιο κοντά στο να προσδιορίσουμε τον τρόπο που οι πολυφαινόλες από το μάνγκο μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο στον άνθρωπο (...) Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά χρειάζεται ακόμα δουλειά για να βρούμε την ενδεδειγμένη συγκέντρωση/δόση για τα καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο ιστό. Μάλιστα έχει επισημανθεί ότι προστατεύει κυρίως από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, της λευχαιμίας και του μαστού.
Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων.