Υγεία

Στα άκρα η κόντρα φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκάριων για τις ελλείψεις φαρμάκων

intime intime
Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προκάλεσαν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) για άρση της απαγόρευσης εξαγωγών σε 130 φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Η συνέχιση της απαγόρευσης των εξαγωγών και η επέκταση της λίστας αρχίζει και αποδίδει αποτελέσματα, καθώς φάρμακα, τα οποία ήταν εξαφανισμένα επί μήνες από την ελληνική αγορά, εμφανίζονται εκ νέου σταδιακά στο φαρμακείο, προς όφελος των ασθενών που αγωνιούν για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Αντιθέτως, συνεχίζει, «τα λίγα φάρμακα για τα οποία άρθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών πριν από δύο μόλις μήνες, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα, καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν, δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενούς, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό, τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που αρθεί η απαγόρευση για τα 130 αποθεματοποιημένα είδη φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως μετά επιτάσεως ζητά ο κ. Σκυλακάκης, (πρόεδρος του ΠΣΦ), προκειμένου να μπορέσουν να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα φυσικά να εξαφανιστούν εν συνεχεία από την ελληνική αγορά».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΣΦ άφησε αιχμές κατά μελών του ΠΦΣ αναφέροντας:

«Ρωτούμε την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει». Οι εκπρόσωποι του ΠΣΦ τονίζουν ότι «οφείλουν να τηρούν τον νόμο και τις διαδικασίες διαφάνειας και οι άλλοι δύο κρίκοι της αλυσίδας (φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία),κάτι το οποίο μέχρι τώρα δεν γίνεται».

«Η λάσπη, οι συκοφαντίες και η παραπληροφόρηση για τον Πρόεδρο και τον Ειδικό Γραμματέα του ΠΦΣ δεν πτοούν τον αγώνα που δίνουμε, γιατί πάνω από οποιαδήποτε επιχειρηματικό συμφέρον, είναι η εξασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής του πολίτη και η διασφάλιση της Δημοσίας Υγείας», απαντά ο ΠΦΣ. Άλλωστε, συνεχίζει, «οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων στα ΜΜΕ ότι "οι ελληνικές φαρμακαποθήκες ενώνοντας τις δυνάμεις τους από ασήμαντες έγιναν σημαντικές, καταφέρνοντας να ανοίξουν τις πόρτες μεγάλων οίκων του εξωτερικού εξασφαλίζοντας μεγάλες παραγγελίες", επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα που δίνει στην εξαγωγική επιχειρηματική δραστηριότητα των φαρμακαποθηκών, σε σχέση με την εξασφάλιση της επάρκειας στην ελληνική αγορά φαρμάκου, ως οφείλει να πράξει σύμφωνα με τον νόμο και με τις αρχές λειτουργίας των φαρμακαποθηκών».

Ο ΠΦΣ ζητά από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να επικεντρωθούν «σε εξονυχιστικό έλεγχο των φαρμακαποθηκών εκείνων που αποθεματοποιούν ποσότητες χιλιάδων σκευασμάτων -ειδικά μετά την τελευταία απαγόρευση- με την προσδοκία ότι αυτή θα αρθεί το προσεχές διάστημα. Ματαιοπονεί ο κ. Σκυλακάκης στην προσπάθειά του από υπόλογος να καταστεί τιμητής».

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΣΦ:

«Για πολλοστή φορά ο ΠΦΣ επιδίδεται σε ψεύδη και προσωπικές επιθέσεις. Η απάντησή μας στην ανακοίνωση του είναι απλή: Όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται, προσφεύγει στη δικαιοσύνη, όπως έκανε ο πρόεδρός μας κ. Σκυλακάκης κατά του κ. Βαλτά. Θα απαντήσουν οι κ.κ. Βαλτάς και Ευγενίδης αν οι συνεταιριστικές αποθήκες στων οποίων τη διοίκηση συμμετέχουν ενεργά πραγματοποιούν ή όχι πωλήσεις φαρμάκων για εξαγωγή; Όχι τίποτε άλλο, αλλά θέλουμε όντως να φανεί ποιος εξυπηρετεί τα οικονομικά του συμφέροντα σε βάρος του Έλληνα ασθενή.

Υ.Γ. : Φυσικά προτείνουν εξονυχιστικούς ελέγχους... πάντα στους άλλους και ποτέ στους άσπιλους και αμόλυντους εαυτούς τους!».