Υγεία

Απαραίτητη, στα πρώτα δύο λεπτά, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Απαραίτητη, στα πρώτα δύο λεπτά, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Όταν διαπιστώσει κανείς ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος, δεν αναπνέει και δεν λειτουργεί η καρδιά του, είναι απόλυτη ανάγκη να τηλεφωνήσει στο 166 ή να καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ώστε να έρθει βοήθεια και αμέσως, μέσα στο πρώτο δίλεπτο, να ξεκινήσει καρδιακές συμπιέσεις και εμφυσήσεις ανά τριάντα συμπιέσεις.

Με τον τρόπο αυτό, και τη σωστή διαδικασία Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), επιδιώκεται η επαναφορά της καρδιακής λειτουργίας και η καλύτερη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε όταν ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα φτάσει στο νοσοκομείο, να έχει τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες να επανέλθει λειτουργικός στη ζωή.

Τα παραπάνω επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), πνευμονολόγος - εντατικολόγος, καθηγήτρια του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, με αφορμή την εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα από την ΕΕΕΘ και το Δήμο Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο της πόλης, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παροχή των πρώτων βοηθειών και τις βασικές αρχές Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.

"Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες και είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός ότι προσήλθαν στην εκδήλωση πολλά νέα παιδιά που δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική ή τη νοσηλευτική και θέλουν να μάθουν να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες" σημειώνει η κ. Κοτανίδου και γνωστοποιεί ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. "Με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς θα υπάρξει μια πιο οργανωμένη συνεργασία με σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα ώστε τα νέα παιδιά να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στις πρώτες βοήθειες σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους" προσθέτει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η πιθανότητα να φτάσει ζωντανός στο νοσοκομείο κάποιος που εμφάνισε ξαφνικά πρόβλημα υγείας και αντιμετωπίστηκε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, είναι μεγάλη. Αντίθετα όσο περισσότερα λεπτά παραμένει κάποιος αβοήθητος, χωρίς οξυγόνωση του εγκεφάλου, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, τόσο πιο άσχημα θα είναι τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της υγείας του. "Οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και μπορούν είναι οι πάντες, όλος ο κόσμος" τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΕΘ.

Η σημερινή εκδήλωση έγινε με την υποστήριξη του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ ενώ το μήνυμα "Πρώτες βοήθειες: Εντατικά Μαθήματα Ζωής" μετέφεραν στο κοινό οι Χρήστος Κιούσης και Γιάννης Σερβετάς.

Πηγη:ΑΠΕ