Πολιτική

Ο Κασσελάκης κέρδισε το στοίχημα των Σπετσών

Ο Κασσελάκης κέρδισε το στοίχημα των Σπετσών
Παρά την αρχική αρνητική δημοσιότητα και τη διάχυτη γκρίνια αρκετών βουλευτών που προηγήθηκαν, ο Στέφανος Κασσελάκης τελικά φαίνεται να κέρδισε το στοίχημα που ο ίδιος έθεσε από την τριήμερη σύσκεψη εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες.

Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν, οι Σπέτσες τα είχαν όλα: Εξαντλητικό πρόγραμμα παρουσιάσεων της δουλειάς κάθε τομέα, διαδραστικότητα ανάμεσα στους εισηγητές και στα υπόλοιπα μέλη της ΚΟ, σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των βουλευτών (…μέχρις τραγουδιού και ζεϊμπεκιάς) και ίσως το σημαντικότερο από όλα, το τρίημερο είχε τον κύριο Κασσελάκη να κερδίζει τις εντυπώσεις τους ως οικοδεσπότης, αλλά και ως αυτός που αποφάσισε και οργάνωσε τη σύσκεψη.

Παραγωγή περιεχομένου και ζύμωση

Ξεκινώντας με τον σκληρό πυρήνα του τριημέρου, δηλαδή τις παρουσιάσεις των power points, έγιναν συνολικά 30 εισηγήσεις σε 20 περίπου καθαρές ώρες σύσκεψης. Μάλιστα, ο εμπειρότεροι αποτίμησαν τη συντριπτική πλειονότητα τους ως πολύ σοβαρές και ενδιαφέρουσες, με αρκετές από αυτές να θεωρηθούν αρκετά ώριμες στα να μετατραπούν σύντομα σε πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος ή ακόμη και σε προτάσεις νόμου. Επίσης, σημειώνεται ότι συμμετείχαν ουσιαστικά όλοι οι βουλευτές στη διαδικασία της ζύμωσης που ακολουθούσε κάθε παρουσίασης. Ως θετικά παραδείγματα προτάσεων αρκετοί βουλευτές ανέφεραν τις παρουσιάσεις του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Χάρη Μαμουλάκη για το κυκλοφοριακό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργου Καραμέρου, για την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής για τα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης και του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκαλη, για τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών «από το χωράφι στο ράφι».

Λειτούργησε το «to know us better»

Πέρα από την εκπλήρωση της ανάγκης που επισήμαναν πολλοί, δηλαδή τη ζύμωση μεταξύ των μελών της ΚΟ σε μια περίοδο που στην επικαιρότητα έχουν ανοίξει πολλά θέματα (όπως τα ομόφυλα ζευγάρια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια) και το «team building» λειτούργησε και μάλιστα αρκετά, κάτι που δεν έκρυβαν οι ίδιοι οι βουλευτές, ακόμη και αρκετοί που δεν συγκαταλέγονται στους Κασσελάκικούς. Όπως ανέφερε ένας από αυτούς στο «Dnews», «είναι άλλο να λες ένα γεια με τους συναδέλφους σου στο κιλικίο της βουλής ανάμεσα σε δεκάδες υποχρεώσεις και άλλο να είσαι να 3 μέρες συνεχώς μαζί τους».

Ο Κασσελάκης «κέρδισε» τους βουλευτές

Ωστόσο, αυτός επί τριήμερο συγχρωτισμός δεν έφερε πιο κοντά μόνο τους βουλευτές μεταξύ τους, αλλά και με τον Στέφανο Κασσελάκη, για την φιλοξενία του οποίου όλοι μίλαγαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια. Όπως επισήμαναν μέλη της ΚΟ στο «Dnews» ο κύριος Κασσελάκης ήταν πειστικός στην προσπάθεια του να δείξει ότι έχει καλέσει στις Σπέτσες φίλους και συνεργάτες και όχι υφιστάμενους ή υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφεραν ορισμένοι, δηλαδή ότι έτυχε να πάει ο ίδιος ένα ποτήρι νερό σε κάποιους που ζήτησαν. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ρητά ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στη ΚΟ, χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές «προμετωπίδα» του κόμματος. Τα παραπάνω. σε συνδυασμό με την καλή οργάνωση και το γεγονός ότι οι συζητήσεις γύρω από τις παρουσιάσεις ήταν «to the point”, οδήγησαν κάποιους να λένε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι ο κύριος Καασελάκης τους «κέρδισε».

Απέφυγε με συνέπεια τις κάμερες

Επίσης, ο κύριος Κασσελάκης κατάφερε και μάλιστα με απόλυτη συνέπεια, να μην γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής παραπολιτικών στιγμιότυπων και να μην επισκιάσει τον πολιτικό χαρακτήρα της σύσκεψης, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Μπορεί και πάλι οι δημοσιογράφοι να τον πολιόρκησαν, όμως μέχρι και τεχνάσματα προκειμένου να τους αποφύγει σκαρφίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχει καλά καλά ούτε μια φωτογραφία του ίδιου από το τριήμερο γεγονός που συνέβαλε στο να μην εξοκείλει, τουλάχιστον πολύ, η σύσκεψη πολιτικό reality.

Έμφαση στα social media και αιχμές για Πολάκη

Παράλληλα, συζητήθηκαν και μερικά επί μέρους ζητήματα, όπως η σημασία μεγαλύτερης ενασχόλησης των βουλευτών με τα social media, με τη συγκεκριμένη εισήγηση να γίνεται από τη συνεργάτιδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Τσαμπαζη, η οποία παρουσίασε και συγκεκριμένες αρχές και τρόπους δουλειάς. Επίσης, επισημάνθηκε από αρκετούς η ανάγκη για καλύτερη οργάνωση και συνεννόηση της ΚΟ, αναφορές οι οποίες εξελήφθησαν και ως αιχμές προς πρόσωπα που έχουν επιτελικές θέσεις, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έχει την ευθύνη του Συντονιστή.

Οι επόμενες προκλήσεις

Με το στοίχημα των Σπετσών πλέον κερδισμένο για τον κύριο Κασσελάκη, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στους επόμενους κάβους που τον περιμένουν. Θα παραχθούν νομοθετικές προτάσεις και άλλες πρωτοβουλίες από το υλικό που παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το τριήμερο; Ο ίδιος, θα κρατήσει το κλίμα διαβούλευσης ή θα διολισθήσει πάλι στο «κομματικό πειθαρχικό δίκαιο»; Θα μπορέσει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ στο ηγετικό του προφίλ στο εσωτερικό της ΚΟ ή τα πρόσωπα που έχει επιλέξει να βάλει σε επιτελικές θέσεις και θεωρούνται οι άνθρωποι του θα δημιουργήσουν ξανά γκρίνιες στους βουλευτές, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα;