Οικονομία

Την Αραβική αγορά για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προσεγγίζει ο Μπόλαρης

Την Αραβική αγορά για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προσεγγίζει ο Μπόλαρης Την Αραβική αγορά για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προσεγγίζει ο Μπόλαρης
Την Αραβική αγορά για εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προσεγγίζει ο Μπόλαρης Συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη με το Προεδρείο του Ελληνο – Αραβικού Επιμελητηρίου για την προώθηση εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Στη συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκου Μπόλαρη, του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Ελληνο- Αραβικού Επιμελητηρίου, κ.κ. Magdi El Halawani και Rashad Mabger, αντίστοιχα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και τις αραβικές χώρες που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις αγροτοδιατροφικού χαρακτήρα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στις φιλικές και ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Αράβων, υπογράμμισε την σημαντική συνεισφορά του Ελληνο – Αραβικού Επιμελητηρίου στην συνεχή αύξηση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδος – Αραβικών Κρατών. Επεσήμανε, ότι η κρίση γεννάει ευκαιρίες και αυτό αποδεικνύεται από την δυναμική με την οποία αναπτύσσουν εξωστρέφεια με ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα οι Ελληνικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε η από κοινού συνεργασία των δυο πλευρών προκειμένου να έρθουν σε άμεση επαφή Άραβες επιχειρηματίες με Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η Ελληνική πλευρά εστίασε τη συζήτηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, για τα οποία υπάρχουν δυνατότητες είτε αύξησης της σημερινής συνεργασίας, είτε προοπτική έναρξης συνεργασιών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα φρούτα (ακτινίδια, μήλα, πορτοκάλια), το ρύζι, το ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, γραβιέρα Κρήτης και καπνό.

Από το Προεδρείο του Ελληνο – Αραβικού Επιμελητηρίου ανακοινώθηκε και ζητήθηκαν συνέργειες για τις επιχειρηματικές αποστολές που οργανώνονται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία και επιχειρηματικές συναντήσεις στην Αθήνα με παρουσία εκπροσώπων από την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Αίγυπτο, που θα δώσουν την ευκαιρία να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας.