Οικονομία

Bloomberg: Πράσινο φως από τον SSM για διανομές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες

Bloomberg: Πράσινο φως από τον SSM για διανομές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο εποπτικός βραχίονας (SSM) της αναμένεται να εγκρίνουν τις διανομές μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

Κατά το δημοσίευμα, τα μερίσματα για τους μετόχους θα είναι μικρότερα από αυτά που είχαν αιτηθεί οι ελληνικές τράπεζες Eurobank, Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank.

Η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις διανομές μερισμάτων μετά τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς η ελληνική οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα.

O SSM μελετά ακόμη το πώς θα εξελιχθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, αναφέρουν πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Όπως επισημαίνουν, η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών όπως και την εικόνα των κερδών τους εάν υποχωρήσουν τα επιτόκια εντός του έτους.

Η συνολική ποιότητα κεφαλαίων και των ενσώματων κοινών ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να υπονομεύεται από τον σημαντικό όγκο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που είναι επιλέξιμες για μετατροπή σε DTC.

Τα επίπεδα DTC, δηλαδή ο συμψηφισμός παλαιότερων ζημιών με φορολογικές υποχρεώσεις, παραμένουν υψηλά, στα 12,8 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα συνολικά κεφάλαια CET1 ύψους 23 δισ. ευρώ των συστημικών τραπεζών.