Οικονομία

Μεγαλώνει η τρύπα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

Μεγαλώνει η τρύπα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας
Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛΥΚΩ), το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ∆Ε∆∆ΗΕ ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ για το 2023, εκτιμάται ότι θα κλείσει στα ίδια επίπεδα το 2024, δηλαδή θα ανέλθει στα 600 εκατ. ευρώ στη διετία.

Η ΡΑΑΕΥ ως αρμόδια Αρχή έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κάλυψη του ελλείμματος να γίνει με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις απαιτούμενες αυξήσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει υποβάλει ακόμη σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα με την Κομισιόν.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί αυτό το διάστημα αίτημα προς την Κομισιόν για παράταση της έγκρισης των ΥΚΩ μέχρι το 2025 για την Κρήτη που θα έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική και έως το 2028 για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ευελπιστώντας ότι δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεως και ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, το βάρος των ΥΚΩ έχει μεταφερθεί στους προμηθευτές, οι οποίοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους πελάτες τους χωρίς να λαμβάνουν το σχετικό αντάλλαγμα στο σύνολό του από τον ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρεύει υπέρ τους οφειλές της τάξεως των 252 εκατ. ευρώ για το διάστημα Απριλίου - Νοεμβρίου 2023.