Οικονομία

Ευχάριστα νέα για το κοινωνικό τιμολόγιο: «Κίνηση ματ» με περισσότερους δικαιούχους και αλλαγές στα κριτήρια του ΚΟΤ

eurokinissi eurokinissi
Συναντήσεις γίνονται στο ΥΠΕΝ προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στο ρεύμα, μετά το τέλος τον επιδοτήσεων. Το βασικό σενάριο θέλει αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια στο κοινωνικό τιμολόγιο και περισσότερους δικαιούχους για την επιδότηση.

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς λήγουν στο τέλος του χρόνου και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναζητά τρόπους ισορροπίας και συγκράτησης των τιμών ρεύματος από τις αρχές του 2024. Πολλοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου βλέπουν ότι φέτος θα πεταχτούν εκτός της επιδότησης λόγω εισοδηματικών κριτηρίων στο ΚΟΤ - Κοινωνικού Τιμολογίου.

Στο μείζον αυτό ζήτημα το υπουργείο και προσωπικά ο ίδιος ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης αναζητά λύση. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η διεύρυνση των δικαιούχων για το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να μπουν και υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Καθημερινής», τα νέα έρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, με τα περιθώρια να στενεύουν, καθώς μπαίνουμε σε έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Εκεί, ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και με τους εκπροσώπους των εταιριών προμήθειας.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη με τον κ. Στάσση, συζητήθηκε και η διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου με στόχο να συμπεριλαμβάνονται και καταναλωτές με μεγαλύτερα εισοδήματα από τα υφιστάμενα που ισχύουν σήμερα, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι.

Πώς θα δείτε αν είστε δικαιούχος

Άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ΚΟΤ την περασμένη εβδομάδα, με τους πολίτες να μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (εφόσον πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).

Όπως σημειώνεται στο site της ΗΔΙΚΑ, οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

  • Της φορολογικής δήλωσης 2022, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
  • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2022), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΟΤ

Ποιο πρέπει να υποβάλλουν νέα αίτηση

Σημειώνεται πως οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 31/08/2023, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2023, και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2023), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023).

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
  • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 31/08/2023 έως και 31/10/2023), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

Πώς θα ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι

Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.