Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Οι μειώσεις στα ενοίκια και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Οι μειώσεις στα ενοίκια και οι κρίσιμες ημερομηνίες
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Τελευταία μέρα η Δευτέρα 22/6 για τις αιτήσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αφορά και ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν κανένα εργαζόμενο και διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή.

Όσον αφορά τη μείωση προκαταβολής φόρου, οι αποφάσεις αναμένονται σε μία βδομάδα με επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 70%. Η μείωση αυτή αφορά πληττόμενους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις.

Για τις φορολογικές δηλώσεις δόθηκε παράταση έως την Παρασκευή 29 Ιουλίου, ενώ η πρώτη δόση για την πληρωμή φόρου είναι η 31η Ιουλίου και η τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου του 2021. Από σήμερα επίσης ξεκινούν οι επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με το Mega, ο ΕΝΦΙΑ μένει ίδιος με πέρσι με μοναδική αλλαγή ότι θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, αντί για πέντε που ίσχυε έως τώρα. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία στις 26 Φεβρουαρίου.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις οφειλών, αυτές θα γίνουν σε 12 άτοκες η 24 χαμηλότοκες δόσεις και αφορούν οφειλές που είναι σε αναστολή από τον Μάρτιο και μετά. Η πληρωμή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.

Οι δηλώσεις για τα αδήλωτα τετραγωνικά γίνονται έως τις 30 Ιουνίου, ωστόσο αναμένεται παράταση από έναν έως τέσσερις μήνες. Όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Φορολογικός Αναλυτής Grant Thornton, Κώστας Κουνάδης.

Για τις μικρές επιχειρήσεις σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικά τα νέα κριτήρια που έχουν οριστεί, ενώ για τις μεγάλες υποστήριξε πως η διαφορά έγκειται στον αριθμό των εργαζομένων, κάτι που δεν ίσχυε πριν.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Κουνάδης υπενθύμισε πως σε περίπτωση λάθους πρέπει αυτό να διαπιστωθεί και να γίνει απεύθυνση στον εργοδότη και την τράπεζα, ενώ για τις αποδείξεις πρέπει να ελεγχθεί αν έχει συμπληρωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Έντονη κόντρα έχει αναπτυχθεί μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών ακινήτων εξαιτίας της απόφασης του κράτους για τη μείωση ενοικίου στους πληττόμενους εργαζομένους. Οι ενοικιαστούν ζητούν να διατηρηθεί η μείωση του ενοικίου έως τα τέλη του 2020. Αρνητική είναι η απάντηση των ιδιοκτητών στην επέκταση της μείωσης των ενοικίων. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει εξώδικα από τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές που χρωστάνε μειωμένο ενοίκιο.

Αναφορικά με την κόντρα, ο κ. Κουνάδης εξήγησε πως παρενέβη πυροσβεστικά το κράτος ώστε να αποφευχθούν οι δικαστικές διαμάχες.