Οικονομία

Ξεκινάει την Δευτέρα ξανά η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ξεκινάει την Δευτέρα ξανά η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης
Ξεκινά τη Δευτέρα ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αφού επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα επιστρέψουν και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών

Τα τρία μεγάλα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά είναι το εργασιακό, η αγορά ενέργειας και τα νέα μέτραπου «απαιτούνται» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ο σκληρός πυρήνας των μέτρων (για τα οποία μάλιστα επεξεργάζεται ήδη προτάσεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης), αφορά στην εκτίμηση του κοινοτικού σκέλος των θεσμών ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό 0,3%- 0,4% του ΑΕΠ για το 2018 (δηλαδή 700 εκατομμυρίων ευρώ περίπου).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως ανέφερε και προχθές μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου ο αναπληρωτής  υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, επιμένει στην απαίτησή του για μέτρα αξίας 2,5% του ΑΕΠ και ειδικότερα 4,55 δισ. ευρώ περίπου για το 2018.