Περισσότεροι από 413 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας μέτα από μια νύχτα σφοδρών βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα - την πρώτη μετά την εύθραστη εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 19η Ιανουαρίου.
Το γραφείο του Νετανιάχου δηλώνει πως το Ισραήλ «από τώρα και στο εξής θα επιχειρεί εναντίον της Χαμάς με ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη», κατηγορώντας τη Χαμάς πως απέρριψε τις προτάσεις για παράταση της εκεχειρίας ενώ «αρνήθηκε επανειλημμένα να απελευθερώσει τους ομήρους μας».
Από την πλευρά της, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιτίθεται σε «ανυπεράσπιστους αμάχους» και ζητά από τους διαμεσολαβητές να καταστήσουν το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο» για την παραβίαση της εκεχειρίας.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν σήμερα τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας να απομακρυνθούν εσπευσμένα από παραμεθόριες ζώνες: Η διαταγή αφορά «ειδικά» τομείς όπως οι κοινότητες Μπέιτ Χανούν (βόρεια), Χίρμπετ Χουζάα, Αμπάσαν αλ Καμπίρα και Αμπάσαν αλ Τζαντίντα (νότια), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες ζώνες μαχών» μέσω X από τον αραβόφωνο εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραΐ.
Ο αξιωματικός κάλεσε τους αμάχους να «μετακινηθούν προς το δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας και στην πόλη Χαν Γιούνις».
Πολλά θύματα παραμένουν κάτω απο τα ερείπια - Νεκρά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς
«Μέχρι στιγμής, 413 μάρτυρες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στην Λωρίδα της Γάζας μετά τα πολλαπλά ισραηλινά πλήγματα», αναφέρεται σε νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που διευκρινίζει ότι «πολλά θύματα» παραμένουν κάτω από τα ερείπια.
Την ίδια ώρα, η Χαμάς ανακοινώνει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης στην Λωρίδα της Γάζας Εσάμ αλ-Νταλίς σκοτώθηκε κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, όπως επίσης και ο επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, ο στρατηγός Μαχμούντ Αμπού Γουάφτα, και ο γενικός διευθυντής των Υπηρεσιών Εσωτερικής Ασφαλείας, στρατηγός Μπαχιάτ Αμπού Σουλτάν.
Ο Εσάμ αλ-Νταλίς ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2021.Τον Νοέμβριο 2023, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι έπληξε κτίριο της Χαμάς στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν ο Εσάμ αλ-Νταλίς μαζί με άλλα ηγετικά στελέχη, που εκείνα σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.
Από την άλλη, ο στρατηγός Αμπού Γουάτφα ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας. Εθεάθη τον Ιανουάριο στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνοδεύοντας την ανάπτυξη των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους της Λωρίδας της Γάζας.
«Δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε μέχρι την επιστροφή των ομήρων»
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατς διεμήνυσε την Τρίτη πως η επίθεση στη Γάζα θα συνεχιστεί ωσότου να έχουν επιστρέψει «όλοι» οι όμηροι, ζωντανοί και νεκροί. Κι αυτό παρότι ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε πως το κίνημα «εργάζεται» σε συντονισμό «με τους μεσολαβητές» στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να «σταματήσει» η επίθεση του Ισραήλ.
Μερικές ώρες αργότερα ο Κατς τόνισε με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πως «δεν θα σταματήσουμε να μαχόμαστε παρά μόνο όταν όλοι οι όμηροι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και όταν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του πολέμου».
Ανάμεσα στους στόχους του πολέμου που έχει ορίσει η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι - πέρα από την επιστροφή όλων των ομήρων, ζωντανών ή νεκρών - η εξάλειψη της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σημειώνεται πως από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια της εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 παραμένουν ακόμη όμηροι 58 στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Το χρονικό της εύθραστης συμφωνίας εκεχειρίας
Η συμφωνία, που εξασφαλίστηκε με δυσκολία από τις χώρες που μεσολαβούν (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) τέθηκε σε εφαρμογή τη 19η Ιανουαρίου, έπειτα από 15 μήνες καταστροφικού πολέμου με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της συμφωνίας, που τυπικά ολοκληρώθηκε την 1η Μαρτίου, η Χαμάς παρέδωσε 33 ομήρους - 8 από αυτούς ήταν νεκροί - στις ισραηλινές αρχές και, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ αποφυλάκισε κάπου 1.800 παλαιστινίους κρατούμενους.
Όμως οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση, που καθυστέρησαν να αρχίσουν, είχαν περιέλθει στο μεταξύ σε αδιέξοδο.
Η Χαμάς απαιτούσε να αρχίσει η δεύτερη φάση της συμφωνίας, που προέβλεπε το οριστικό τέλος του πολέμου, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας, το άνοιγμα όλων των συνοριακών διελεύσεων και την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την άλλη αξίωνε να παραταθεί η πρώτη φάση ως τα μέσα του Απριλίου και, για να αρχίσει η δεύτερη, την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» του θυλάκου και την αποχώρηση της Χαμάς.
Παρά την ανακωχή, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν συχνά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες. Το Σάββατο, επιδρομές σκότωσαν εννιά ανθρώπους στην Μπέιτ Λάχια (βόρεια), ανάμεσά τους τέσσερις παλαιστίνιους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.