Διεθνή

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Η Χαμάς ζητά τροποποιήσεις και το Τελ Αβίβ «ποντάρει» στο «όχι»

Συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα: Η Χαμάς ζητά τροποποιήσεις και το Τελ Αβίβ «ποντάρει» στο «όχι»
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ μεταβαίνει σήμερα στο Κατάρ έχοντας «εξασφαλίσει» την ισραηλινή αποδοχή του «σχεδίου Μπάιντεν» για εκεχειρία στη Γάζα: Τι απαντά η Χαμάς

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στο προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου.

«Έχουμε λάβει την απάντηση που διαβίβασε η Χαμάς στο Κατάρ και στην Αίγυπτο και τη μελετάμε», σημείωσε χαρακτηριστικα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι - αρνούμενος να αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Δεν πρόκειται να παραθέσω το πλαίσιο ή λεπτομέρειες της απάντησης που μόλις λάβαμε και την οποία το επιτελείο μας αξιολογεί, όπως επίσης οι φίλοι μας στο Κατάρ και στην Αίγυπτο».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε το «πράσινο φως» σε ψήφισμα των ΗΠΑ που προέτρεπε και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση Μπάιντεν «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους». Το εν λόγω σχέδιο - που όπως έχει αποκαλύψει η Ουάσινγκτον είναι επί της ουσίας ισραηλινή πρόταση - προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Το Ισραήλ «ποντάρει» σε όχι της Χαμάς στη συμφωνία

«Η Χαμάς απέρριψε το προτεινόμενο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο είχε παρουσιάσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», δήλωσε χθες ισραηλινός αξιωματούχος ο οποίος μελέτησε την απάντηση που διαβίβασε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στους μεσολαβητές.

«Το Ισραήλ έλαβε απόψε από τους μεσολαβητές την απάντηση της Χαμάς. Στην απάντηση, η Χαμάς απορρίπτει την πρόταση για απελευθέρωση των ομήρων, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν», δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η Χαμάς και ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ «έχουν αλλάξει όλες τις βασικές και πιο σημαντικές παραμέτρους», υποστήριξε.

Αντίθετα με το ισραηλινό αφήγημα, ωστόσο, η Χαμάς εξέδωσε επίσημη απάντηση στην αμερικανική πρόταση κατάπαυσης του πυρός, με έναν αξιωματούχο να δηλώνει ότι η ομάδα επιδιώκει κάποιες «τροποποιήσεις» καθώς προτεραιότητά της είναι να σταματήσει «εντελώς» ο πόλεμος.

Μάλιστα στη συνέχεια - κι έπειτα από τις δηλώσεις του εν λόγω Ισραηλινού αξιωματούχου - Χαμάς και Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, υπογραμμίζοντας πως στέκονται θετικά απέναντι στο σχέδιο Μπάιντεν και είναι «έτοιμοι» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν παύουν να δίνουν «προτεραιότητα στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού».

Υπενθυμίζεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι της ομάδας χαιρέτισαν την Τρίτη το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν τις λεπτομέρειες. Αντίθετα το Ισραήλ «κωλυσιεργεί, καθυστερεί και δημιουργεί εμπόδια» για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του.