Διεθνή

Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Γκαντζ, ζήτησε εκλογές

Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο Γκαντζ, ζήτησε εκλογές Φωτογραφία: EPA/ MICHAEL REYNOLDS
Αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ το μοναδικό κεντρώο κόμμα.

Ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κυβέρνηση και κάλεσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να ορίσει ημερομηνία εκλογών.

Με την παραίτηση του Γκαντζ αποχωρεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ η Εθνική Ενότητα, το μόνο κεντρώο κόμμα που συμμετείχε σε αυτόν, ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Μπένι Γκαντζ κάλεσε τον Ισραήλ να ορίσει ημερομηνία εκλογών. «Για να διασφαλιστεί μια πραγματική νίκη, πρέπει το φθινόπωρο- ένα χρόνο μετά την καταστροφή- να πάμε σε εκλογές από τις οποίες θα προκύψει τελικά μία κυβέρνηση η οποία θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Ισραήλ», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου: «Όρισε μια συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών. Μην επιτρέψεις να διχαστεί ο λαός». Υπενθυμίζεται ότι ο Γκαντζ είχε δώσει τελεσίγραφο στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να ανακοινώσει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου στη Γάζα.

Το τελεσίγραφο έληξε χθες, Σάββατο, αλλά ο Γκαντζ καθυστέρησε την ανακοίνωση της παραίτησής του λόγω της διάσωσης των τεσσάρων Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα.

Ο Μπένι Γκαντζ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι εμποδίζει τη χώρα να «φτάσει στην πραγματική νίκη». Το κόμμα του, ανέφερε, μπήκε στον συνασπισμό για χάρη της χώρας, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, παρότι «γνωρίζαμε ότι ήταν μία κακή κυβέρνηση». Ο λαός του Ισραήλ, υπογράμμισε, αξίζουν περισσότερα από «κενές υποσχέσεις».