Διεθνή

Ρόμπερτ Φίτσο: Η πρώτη εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας - Κατηγόρησε την αντιπολίτευση

Ρόμπερτ Φίτσο: Η πρώτη εμφάνιση μετά την απόπειρα δολοφονίας - Κατηγόρησε την αντιπολίτευση
Ο Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι συγχωρεί τον άνθρωπο που προσπάθησε να τον δολοφονήσει.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, που τον άφησε σοβαρά τραυματισμένο.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ανάρτησε στο Facebook ένα βίντεο 14 λεπτών, στο οποίο δήλωσε ότι συγχωρεί τον δράστη της απόπειρας δολοφονίας, για την οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση, ενώ προανήγγειλε ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του σε λίγες εβδομάδες.

«Δεν νιώθω μίσος για τον άγνωστο που με πυροβόλησε. Δεν θα κινηθώ νομικά εναντίον του, ούτε θα διεκδικήσω αποζημίωση», είπε στο βίντεο ο Ρόμπερτ Φίτσο, αναφερόμενος στον 71χρονος που τον πυροβόλησε στην πόλη Χάντλοβα, στις 15 Μαΐου.

«Τον συγχωρώ και τον αφήνω να ξεδιαλύνει στο κεφάλι του τι έκανε και γιατί», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον δράστη. «Ήταν ακτιβιστής της σλοβακικής αντιπολίτευσης, που προσπάθησε να με δολοφονήσει εξαιτίας των πολιτικών απόψεών μου», είπε ακόμα.

Είναι προφανές, συνέχισε ο Ρόμπερτ Φίτσο, «ότι ήταν ένας αγγελιοφόρος του κακού και του πολιτικού μίσους που η πολιτικά ανεπιτυχής και αποτυχημένη αντιπολίτευση έχει καλλιεργήσει σε μη διαχειρίσιμες διαστάσεις».

«Δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι ήταν ένας μοναχικός τρελός», είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε ότι εδώ και μήνες προειδοποιούσε για τον κίνδυνο δολοφονίας ενός στελέχους της κυβέρνησης.

«Η αντιπολίτευση θα πρέπει να το σκεφτεί αυτό. Αν συνεχίσει όπως τώρα, ο τρόμος της 15ης Μαΐου, που ουσιαστικά όλοι είχατε μια ευκαιρία να ζήσετε, θα συνεχιστεί και θα υπάρξουν περισσότερα θύματα», προειδοποίησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.

Ρόμπερτ Φίτσο: Μικρό θαύμα αν επιστρέψω τις επόμενες εβδομάδες

Στο βίντεο ο Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου.

Τόνισε ότι η δολοφονική επίθεση προκάλεσε «σοβαρές βλάβες» στην υγεία του. «Θα είναι ένα μικρό θαύμα αν επιστρέψω στη δουλειά τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αναμένει πως η αντιπολίτευση και τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ θα επιχειρήσουν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της απόπειρας δολοφονίας και του τραυματισμού του. Για αυτό κάλεσε τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ, «ιδιαίτερα εκείνα που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος», να σεβαστούν «όχι μόνο τη σοβαρότητα των λόγων της απόπειρας δολοφονίας αλλά και τις συνέπειές της».

{https://www.facebook.com/robertficosk/videos/1620239408774269/}