Διεθνή

Τζορτζ Φλόιντ: 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του σε δημόσια θέα

Τζορτζ Φλόιντ: 4 χρόνια μετά τη δολοφονία του σε δημόσια θέα Φωτογραφία: EPA/CRAIG LASSIG
Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έγινε στη μέση του δρόμου και η φράση «δεν μπορώ να αναπνεύσω» έγινε παγκόσμιο μήνυμα

Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ τίμησε την τέταρτη επέτειο από τη δολοφονία του ανανεώνοντας την έκκλησή της προς το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης στην Αμερική, μία κίνηση που φέρει το όνομά του προς τιμήν του. «Χρειάζεται αλλαγή», είπε η Φιλονίζ Φλόιντ, αδελφή του Τζορτζ Φλόιντ, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, όπου οι δημοκρατικοί βουλυετές ανακοίνωσαν την τελευταία προσπάθειά τους να εγκρίνουν τον νόμο περί δικαιοσύνης.

Η νομοθεσία είχε ψηφιστεί στην τότε δημοκρατικά ελεγχόμενη Βουλή τον Ιούνιο του 2020. Όμως σταμάτησε στη Γερουσία. Η Δημοκρατική Sheila Jackson Lee επανέφερε το νομοσχέδιο την Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν από την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ. «Στο μυαλό τους (της αστυνομίας) σε βλέπουν ως στόχο μόνο και μόνο επειδή είσαι έγχρωμος», είπε η αδελφή της.

Τέσσερα χρόνια μετά τη σύλληψη και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία της Μινεάπολης, οι ΗΠΑ παραμένουν εν μέσω ενός κινήματος αντιδράσεων που προσπαθεί να ξαναγράψει την αφήγηση, την κληρονομιά και ακόμη και τα γεγονότα της δολοφονίας.

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Τζορτζ Φλόιντ ένας μαύρος άνδρας, τέθηκε υπό κράτηση γύρω στις 8 μ.μ. την Ημέρα Μνήμης, 25 Μαΐου 2020, από την αστυνομία στη μέση του δρόμου.  Οι αρχές είχαν λάβει κλήση που ανέφερε ότι κάποιος προσπαθούσε να περάσει ένα ψεύτικο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Ο αστυνομικός Derek Chauvin τον συνέλαβε, τον έριξε στο οδόστρωμα και τον πιεζε επί 9,5 λεπτά με το γόνατό του στον λαιμό του. Παρά τις αγωνιώδεις κραυγές του Φλόιντ ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Μετά από 9½ λεπτά, ο Φλόιντ ήταν νεκρός. Όλα συνέβησαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και ενώ άλλοι 3 αστυνομικοί εμπόδιζαν τον κόσμο και προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν. Η δολοφονία του Φλόιντ πυροδότησε διαδηλώσεις για μήνες κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι διαδηλώσεις ωστόσο δεν ήταν πρωτοφανείς. Είχαν προηγηθεί άλλες δολοφονίες μαύρων:: του Trayvon Martin στη Φλόριντα, του Eric Garner στη Νέα Υόρκη, του Michael Brown στο Ferguson και πολλών άλλων. Και υπήρξαν κραυγαλέες ενέργειες της λευκής υπεροχής, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής σφαγής μαύρων εκκλησιαστών στο Τσάρλεστον, S.C., το 2015 και της συγκέντρωσης Unite the Right στο Charlottesville, , το 2017.

Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν γα τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και στον Derek Chauvin επιβλήθηκε ποινή 22,5 ετών.

Το Black Lives Matter έγινε παγκόσμιο σύνθημα και ο Τζορτζ Φλόιντ παγκόσμιο σύμβολο. Η κόρη του πρόσφατα έδωσε το οκ για τη δημιουργία μιας ταινίας για τον μαπμπά της με τίτλο «Daddy Changed The World».  Ο Τζόρτζ Φλόιντ θα ήταν σήμερα 51 ετών.