Διεθνή

Σήμερα στις 17:00 συντονιζόμαστε με το «Ρολόι της Αποκάλυψης»: Τελικά πόσο κοντά είναι... η καταστροφή;

Σήμερα στις 17:00 συντονιζόμαστε με το «Ρολόι της Αποκάλυψης»: Τελικά πόσο κοντά είναι... η καταστροφή; Φωτογραφία: WikiImages από το Pixabay
Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» έχει σχεδιαστεί για να δείχνει πόσο κοντά είναι η ανθρωπότητα στην... παγκόσμια καταστροφή που προκαλεί ο ίδιος ο άνθρωπος.

Κάθε Ιανουάριο - τις τελευταίες αρκετές δεκαετίες - το Bulletin of the Atomic Scientists «γυρνά» τους δείκτες του ρολογιού για την Ημέρα της Κρίσης - σε μια συμβολική κίνηση που σκοπό έχει να αποκαλύψει πόσο κοντά βρίσκεται ο πλανήτης στην καταστροφή που θα τερματίσει τον πολιτισμό.

Η καταστροφή συμβολίζεται από τα... «μεσάνυχτα» και οι υπολογισμοί των επιστημόνων αφορούν τον χρόνο που μας χωρίζει από αυτά τα περιβόητα μεσάνυχτα.

Όταν οι δείκτες του Ρολογιού κινήθηκαν για πρώτη φορά προς τα μεσάνυχτα, ήταν το 1949: Ο λόγος ήταν τότε ο πυρηνικός πόλεμος.

Σήμερα, το Συμβούλιο - που εκδίδει το δελτίο - εξετάζει όχι μόνο τα πυρηνικά όπλα, αλλά και μια σειρά άλλων υπαρξιακών κινδύνων για την ανθρωπότητα - με προεξάρχουσα την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις απειλές που προκύπτουν από μια σειρά αναδυόμενων ανατρεπτικών τεχνολογιών.

Σημειώνεται πως το «Ρολόι της Αποκάλυψης» πρόκειται να ρυθμιστεί για το 2024 σήμερα, Τρίτη 23/1 στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ επί του παρόντος βρίσκεται πιο κοντά στα μεσάνυχτα, από ποτέ.

(UPD) Εντέλει το ρολόι έδειξε και φέτος 90 δευτερόλεπτα πριν την καταστροφή!