Διεθνή

Σε δίλημμα η φον ντερ Λάιεν, δεν ξέρει αν θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα των εμβολίων - Στο γραφείο της Μέτσολα η πρόσκληση

Σε δίλημμα η φον ντερ Λάιεν, δεν ξέρει αν θα παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο για το ζήτημα των εμβολίων - Στο γραφείο της Μέτσολα η πρόσκληση Φωτογραφία: ΑΠΕ
Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα εμβόλια θα επαναφέρει την προσοχή στις αδημοσίευτες συνομιλίες της φον Ντερ Λάιενμε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Την περασμένη εβδομάδα, οι συντονιστές της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το COVID-19 ψήφισαν να καλέσουν την Ursula von der Leyen να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής για να απαντήσει στις ερωτήσεις τους σχετικά με την προμήθεια εμβολίων.

Οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να ρίξουν φως στο τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια εκείνων των ταραχώδη μηνών στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021, όταν το μπλοκ αναζητούσε μανιωδώς δόσεις εμβολίων για να προστατεύσει τον πληθυσμό του από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το Politico, η πρόεδρος της επιτροπής, η βελγίδα ευρωβουλευτής Kathleen Van Brempt δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις "προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις" που οδήγησαν στην αγορά εμβολίων - μια αναφορά στον ασυνήθιστο προσωπικό ρόλο του προέδρου της Επιτροπής στη διαπραγμάτευση της μεγαλύτερης σύμβασης εμβολίων της ΕΕ, που υπεγράφη με την Pfizer και τον εταίρο της BioNTech.

Μια εμφάνιση θα επαναφέρει την προσοχή στα άκρως αμφιλεγόμενα μη δημοσιοποιημένα μηνύματα κειμένου της φον ντερ Λάιεν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Είναι ένα θέμα για το οποίο η von der Leyen έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί σθεναρά στο να ανοίξει το στόμα της - αλλά η πρόσκληση της επιτροπής COVI θα μπορούσε να φέρει την πρόεδρο της Επιτροπής σε δύσκολη θέση.

Εκ πρώτης όψεως, η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε απλώς να πει όχι. Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουν πολλές επίσημες εξουσίες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εξαναγκάσουν μάρτυρες να εμφανιστούν ή να τους αναγκάσουν να πουν την αλήθεια - και δεν υπάρχει κανένα ένδικο μέσο αν κάποιος αρνηθεί να εμφανιστεί ή πει ψέματα μπροστά στην επιτροπή.

Ακόμα και όταν το Κοινοβούλιο καλεί ένα μεγάλο όνομα, η απόδοση μπορεί να είναι ανιαρή - όπως στην περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος συμφώνησε να εμφανιστεί, αλλά στη συνέχεια απέφυγε να απαντήσει στις περισσότερες ερωτήσεις.

Αυτό απέχει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο οι επιτροπές εμπορίου και δικαιοσύνης της αμερικανικής Γερουσίας εξέταζαν επί ώρες τον τεχνολογικό τιτάνα.

Και ο πρόεδρος της Επιτροπής έχει ήδη επιδείξει μια τάση για υπεκφυγή όταν πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις της Pfizer, γεγονός που απέφερε στην Επιτροπή μια ετυμηγορία κακοδιοίκησης από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή για την έλλειψη διαφάνειας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η φον ντερ Λάιεν είναι μια διοργανική προσωπικότητα δίνει στο Κοινοβούλιο μεγαλύτερη ισχύ από ό,τι με τους εξωτερικούς προσκεκλημένους - και μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή της ισορροπίας υπέρ της επιτροπής.

Ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής εμφανίζεται συνήθως ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών σε σύνοδο ολομέλειας, όπως στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόεδροι της Επιτροπής έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν ενώπιον επιτροπών.

Δεύτερον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την από κοινού αγορά των εμβολίων, και μέρος αυτών των κονδυλίων να προέρχεται κατευθείαν από τις τσέπες της ΕΕ, είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν σημαντικές οικονομικές εκτιμήσεις στο παιχνίδι, τις οποίες οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της ΕΕ θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν.

Στη συνέχεια, υπάρχει το άρθρο 13 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, το οποίο απαιτεί "αμοιβαία ειλικρινή συνεργασία" μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Είναι ένα σημείο που επαναλαμβάνεται σε μια διοργανική συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα πρέπει επίσης να παρέχει στους νομοθέτες εμπιστευτικές πληροφορίες όταν αυτές ζητούνται - όπως, για παράδειγμα, το περιεχόμενο ορισμένων γραπτών μηνυμάτων.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής τηρήσει σιγή ιχθύος. Όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της Ursula von der Leyen στην επιτροπή COVID-19, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: "Δεν έχει ληφθεί τέτοια πρόσκληση".

Και, στην πραγματικότητα, εναπόκειται πλέον στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola να αποφασίσει αν η πρόσκληση θα φτάσει ποτέ στα χέρια της von der Leyen. Το αίτημα βρίσκεται στο γραφείο της και, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κάθε πρόσκληση για εμφάνιση πρέπει να προέρχεται από το γραφείο της προέδρου.