Επιχειρήσεις

Δισεκατομμυριούχοι: Οι 10 Έλληνες που είναι στη νέα λίστα του Forbes

Δισεκατομμυριούχοι: Οι 10 Έλληνες που είναι στη νέα λίστα του Forbes Φωτογραφία: ANGELICOUSSIS GROUP
Δέκα Έλληνες περιλαμβάνει η φετινή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους, από έξι που είχαν συμπεριληφθεί στην περσινή.

Τα νέα πρόσωπα από την Ελλάδα στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι οι Γιώργος Προκοπίου, Κωνσταντίνος Μαρτίνος, Ανδρέας Μαρτίνος και Αθανάσιος Μαρτίνος.

Η Μαρία Αγγελικούση διατήρησε τα σκήπτρα ανάμεσα στους Έλληνες δισεκατομμυριούχους. Η περιουσία της αυξήθηκε από 5,6 δισ. που ήταν πέρυσι σε 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στην 432η θέση της λίστας του Forbes.

Πρόκειται για τη CEO και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group, που έχει στόλο 142 πλοίων, μεταξύ άλλων μεταφοράς LNG και τάνκερ.

Ο παππούς της Μαρίας Αγγελικούση, Αντώνης, ίδρυσε την εταιρεία το 1947. Η 42χρονη ανέλαβε το «τιμόνι» όταν πέθανε ο πατέρας της, Γιάννης, τον Απρίλιο του 2021. Αφού σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και εργάστηκε στο βρετανικό σύστημα υγείας για δύο χρόνια, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2008 και ανέλαβε αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι ο δεύτερος Έλληνας που εμφανίζεται στη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους. Βρίσκεται στη θέση 991 και η περιουσία του εκτιμάται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί ο Φίλιππος Νιάρχος, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 1.187 της λίστας, με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες

plousioteroi ellines

Τα τρία αδέλφια με τον μεγαλύτερο στόλο

Ανάμεσα στους Έλληνες που μπήκαν φέτος στη λίστα των δισεκατομμυριούχων είναι τρία αδέλφια και οι οικογένειές τους: ο Κωνσταντίνος, ο Ανδρέας και ο Θανάσης Μαρτίνος.

Το 1972 η μητέρα τους ίδρυσε τη ναυτιλιακή Thenamaris, στην οποία εντάχθηκαν τα τρία αδέλφια, από την οποία αποχώρησαν ο Θανάσης Μαρτίνος το 1990 και ο Ανδρέας το 1998. Αθροιστικά, τα τρία αδέλφια έχουν τον μεγαλύτερο στόλο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Forbes.

Ψηλότερα από τους τρεις στη λίστα είναι ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος με την οικογένειά του (θέση 1.438) καθώς διαθέτουν περιουσία 2,38 δισ. δολάρια. Είναι ο ιδιοκτήτης της Thenamaris, που έχει στόλο 89 πλοίων.

Ο Ανδρέας Μαρτίνος και η οικογένειά του βρίσκονται στο Νο 1.764, με περιουσία 1,8 δισεκατομμύρια. Ο 68χρονος είναι ο ιδιοκτήτης της Minerva Marine, που διαθέτει 71 πλοία.

Δέκατος Έλληνας στη λίστα του Forbes (Νο 2.046 συνολικά) είναι ο Θανάσης Μαρτίνος. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 1,5 δισ. και είναι ο ιδιοκτήτης της Eastern Mediterranean Maritime, ο στόλος της οποίας αριθμεί 78 πλοία.

Περισσότεροι και πλουσιότεροι οι δισεκατομμυριούχοι

Φέτος η λίστα του Forbes περιλαμβάνει 2.781 δισεκατομμυριούχους, αριθμός που ξεπερνά κατά 26 άτομα το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2021.

Παράλληλα, οι δισεκατομμυριούχοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ, αφού αθροιστικά η περιουσία όσων μπήκαν στη λίστα φτάνει τα 14,2 τρισ., 1,1 τρισεκατομμύρια πάνω από το ρεκόρ που καταγράφηκε πριν από τρία χρόνια.

Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του Γάλλου ιδιοκτήτη του ομίλου LVMH και της οικογένειάς του είναι 233 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν ο Έλον Μασκ, με 195 δισεκατομμύρια, ο Τζεφ Μπέζος (194 δισ.) και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (177 δισ.).

Πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο- για τέταρτη διαδοχική χρονιά- είναι η Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγιέ με 99,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

plousioteroi forbes